Photo credit: Pavel Danilyuk

Állati kiegészítők, avagy 8 bolygóbarát márka a környezettudatos állattartáshoz

  • 5 perc

Február során több hasznos tippet, klassz ötletet és útmutatót is gyűjtöttünk nektek a tudatos állattartás témájában. Legyen szó új kedvencünk “származásáról”, érkezésének megtervezéséről, a közös élet kialakításáról, igyekeztünk mindehhez számos bolygóbarát javaslatot is adni. És most jön a következő rész: csodás új társatok lett, egy egészen más, új életet alakítotok ki közösen új rutinnal, új szituációkkal, új feladatokkal. De hogyan lehettek még tudatosabb, ‘zöldebb’ gazdik?

Ehhez gyűjtöttünk nektek néhány olyan hazai tervezőt és márkát, akik termékeikkel hozzájárulnak, hogy a kiskedvencünkkel közös élet is bolygóbarátabb legyen – legyen szó eledelről, mozgásról és játékról, ápolásról vagy alvásról.

Több olyan alkotót is találtok majd a listában, akik először a kedvenceinknek készítették termékeiket, majd később a gazdikra is gondolva bővítették kínálatukat.

Az is előfordulhat, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyedibb, különlegesebb kiegészítőt, eszközt vagy játékot vegyünk kedvenceinknek. Korábbi cikkeinkben számos olyan bolygóbarát tippet, ötletet is adtunk, amely során az otthon is fellelhető, feleslegessé vált kacatokból, textilekből készíthetünk kedvenceink számára például párnát, ágyat vagy kendőt, jutalomfalatot, madáretetőt, tálat vagy fekhelyet, vagy akár játékot.

Legyen szó eledelről, játékokról, apró kiegészítőkről és a sétáláshoz, ápoláshoz szükséges eszközökről, megszámlálhatatlan bolt, webshop kínál ezernyi megoldást, holmit. De ahogy életünk más területein, ebben is próbáljunk kicsit tudatosabban gondolkodni és választani.
Gondoljuk át, tényleg szükségünk van-e rá nekünk vagy – ugye – a kedvencünknek, milyen alapanyaggal dolgozik az alkotó, milyen forrásból származnak az alapanyagok, mennyire van lehetőség környezetbarát szállítási, átvételi lehetőségekre.

Csodás látni, mennyi személyes történet, tanulás és mennyi féle kedvenc-gazdi kapcsolat és kötődés áll egy-egy termék, márka mögött. Ha tehetjük, támogassuk a hazai alkotókat, termelőket, gyártókat!

1. Pet Farm Family

Állateledel és -felszerelés

Dembinszky u. 32
Budapest


Teodora, a Pet Farm Family kutyaimádó kitalálója és a Ligetváros szívében üzemelő FALAT-LAK bolt fenntarthatóságért elkötelezett vezetője két egyszerű és fontos célt tűzött a zászlajára: a lehető legjobb minőségű, bio minősítésű és egészséges kutya- és cicaeledelek árusítása, valamint őszinte és nyílt kommunikációval a gazdik tájékoztatása az organikus tápok és környezetbarát technológiák fontosságáról. Boltjukban megtalálható minden, fenntartható módon előállított finomság és játék, amiről egy négylábú álmodhat!

Útvonaltervezés

2. Madzag

Kutya kiegészítők

Kék Golyó u. 20
Budapest


Agár, színes bőrök és letisztult design. Talán a Madzag márkát és Melinda történetét nem is kell nektek bemutatnunk.
A kifejezetten kutyák számára készült kiegészítők a márka budapesti műhelyében, kézzel készülnek. Ehhez prémium minőségű olasz fém alkatrészeket és bőrt használnak, illetve a mezőgazdasági vagy ipari termelésből visszamaradt bőröket, ezzel is segítve az előrelépést a termelési hulladék felszámolása felé. Készült azonban vegán kollekció is, méghozzá kaktuszbőrből!

A márka társadalmi felelősségvállalását mutatja az is, hogy blogján olyan fontos kérdésekkel is foglalkozik, mint a kutya örökbefogadása, szocializációja, a felelősségvállalás egy másik érző lényért, a közös, tudatosan eltöltött idő megélése is. Ami pedig a tudatosságot jelzi, számos olyan tanácsot, ápolási és tisztítási útmutatót is megtalálunk a blogon, melyek segítségével tartósabbak, még hosszabb élettartamúak lehetnek a kiegészítők.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében több együttműködést is kialakítanak Melindáék, például a miskolci Maacraft szociális műhellyel (erről alább még lesz szó), de volt közös projektjük az Olovka Studio (korábban POPpins) csapatával is.

A különleges nyakörv-, hám- és pórázkollekciók mellett már a gazdik számára is készítenek menő kiegészítőket: totebagek, övek és printek is megtalálhatóak a kínálatban. Ha pedig ti magatok készítenétek egyedi, hímzett Madzag bőr nyakörvet kedvenceteknek, könnyen megtehetitek azt Melinda útmutatásával, a Sendmade egyik DIY-dobozával.

Útvonaltervezés

3. Handmade by anna somos

kerámia

KözMű - Közös Műhely Szövetkezet
Budapest


A Somos Anna által alapított kerámiamárka kezdetben kifejezetten a kedvencek számára kínálta termékeit, majd később jelentek meg a gazdiknak szánt kerámiák. Ennél a márkánál is fontos jellemző, hogy minden darab kézzel készült, így minden kerámia egyedi, és ami talán még fontosabb, károsanyagmentes anyagból készülnek! A kutyatálak különböző méretben és űrtartalommal, más és más formában és mázazással készülnek, sőt, még habzsolásgátlóval kialakított tálakat is találtok Annánál! Előzetes egyeztetés után szívesen fogad benneteket a műhelyében, hogy válogathassatok vagy egyedi kéréseiteket megbeszélhessétek.

 

Útvonaltervezés

4. BoRAW & Co. BARFSTORE

Állateledel és -felszerelés

Keleti Károly u. 20
Budapest


És hogy mivel töltsük meg négylábúink csodás táljait? Például a BoRAW óriási választékából csemegézve, szakértelemmel válogatott, minőségi alapanyagokból, ellenőrzött és minősített forrásból származó finomságokkal! Szuper és nagyon fontos, hogy a kutyáinknak és cicánknak kínált ételek adalékanyagoktól, mesterséges összetevőktől mentesek, valamint az általuk forgalmazott kiegészítők is mind-mind környezettudatos termékek.

Az üzlet (és webshop is) sok-sok segítséget, tájékoztatót, útmutatót és kalkulátort is nyújt nekünk a BARF, azaz nyersetetés ‘tudományához’, hogy az biztosan a javukat szolgálja és ne ártsunk nekik. Mindehhez hatalmas választékukból is megtaláltok nagyjából mindent: nyers húsokat, húsos csontokat, belsőségeket, étrendkiegészítőket, rágcsálnivalókat, jutalomfalatokat, de az ápoláshoz szükséges termékeket, méreganyagmentes játékokat, pórázokat és nyakörveket is. Számos kiegészítő, például méreganyagmentes szilikonból készült utazótálak, kerámiák és bambusz tálak, alátétek és lebomló zacskók is kaphatóak náluk.
Ha kérdésetek, kételyetek merül fel ezzel az étrenddel, életmóddal kapcsolatban, vagy tanácsra van szükségetek, forduljatok hozzájuk bizalommal!

Photo credit: BoRAW & Co. BARFSTORE

Útvonaltervezés

5. Flash Kutyapékség

Kutyaeledel

Páva u. 17
Budapest


A kutyusaink sem maradhatnak ki a nassolásból (sem)! A Flash Kutyapékség alapítói és kollégái számára is fontos, hogy olyan jutalomfalatot kapjanak a kutyáink, amibe tudjuk, hogy milyen alapanyagok kerülnek. Minden süteményt kézzel készítenek, a hozzávalókat pedig gondos odafigyeléssel válogatják össze. Amellett, hogy egészségesek, olyan ínycsiklandóan néznek ki, hogy mi is szívesen felfalnánk őket! Az általuk készített falatok tartósítószert, mesterséges adalékanyagokat, sót és cukrot nem tartalmaznak, hogy teljes mértékben megfeleljenek a kutyáink egészséges, kiegészítő táplálására. Sőt, a pékségben lehetőség van arra is, hogy allergiás problémák esetén más összetételű, egyedi terméket készítsenek ebeinknek. Kutyakekszek, kutyatorta, pupcake, aprósütemények és egyéb termékek is, például CBD olajok, gyógynövényes táplálékkiegészítők, natúrkozmetikumok is megtalálhatóak a kínálatukban.

Útvonaltervezés

6. Eb laszti

Kutyafelszerelés

Keleti Károly u. 20
Budapest


Picit talán kakukktojás, mert alapvetően webshopként működik, viszont a korábban említett BoRaw & Co. Barfstore-ban illetve több viszonteladó partnernél is megtaláljátok az Eb laszti stílusos, egyedi játékait és felszereléseit. Rudlof Gabriella, a márka alapítója polipropilén és pamut kötélből készült pórázokat, nyakörveket és játékokat tervez, fejleszt kutyáinknak. A tervezés és kivitelezés során elsődleges szempont a biztonság és a tartósság is. Kínálatában találtok kötélpórázokat különböző anyagból és méretben, nyakörveket más-más méretben és különböző típusban (fix, fojtó, állítható és kombinált) a kutyusokhoz igazítva, illetve persze lehet válogatni az egyszínűek és színesek között is, ráadásul praktikusan vízálló nyakörveket is választhatunk. Sőt, szemezgethetünk a többféle méretű heveder és kötéllabdák nagy anyag- és méretválasztékából is!

Útvonaltervezés

7. Napvirág Kedvenc

Kisállat kozmetikum

Zöldbolt Budapest
Budapest


A Napvirág Natúrkozmetikum Manufaktúra nemcsak a gazdikra, hanem a kisállatokra is gondolt, hiszen remek natúrkozmetikumokat is készítenek számukra. Talán bele sem gondolunk, de kedvenceinknek is szüksége lehet kozmetikumokra – a szőr- és bőrápolókon, samponokon túl is. Például mancsápolóra, amely a Napvirágnál például állatkísérletmentesen, kézzel készül, mentes mindenféle mesterséges illatanyagoktól, színezékektől és paraffinoktól is.
Szuper megoldás, hogy ha tégelyes ápolót vettetek, a tégelyt kimosva és a címkét leszedve visszajuttathatjátok nekik, amelyet ők újra meg tudnak tölteni – természetesen csak a megfelelő eljárások után.

 

Photo credit: Napvirág Szappan

Útvonaltervezés

8. Maacraft

Szociális műhely


A miskolci Maacraft szociális műhely néhány rendhagyó, bolygóbarát kiegészítőjét is a listára tesszük. Amellett, hogy az alapanyagokat, forrásokat is alaposan megválogatják, minőségi termékeket hoznak létre, munkájuk alapvető és legfontosabb eleme az, hogy autizmussal élő, értelmi sérült fiatalok dolgoznak együtt designerekkel, így lehetőséget adva nekik a tanulásra, fejlődésre, közösségi életre, munkára.

A Maacraftot a lista elején, a Madzaggal közös projektjük kapcsán már említettük. Kollaborációjuk során közösen tervezték, majd a műhely alkotói és dolgozói készítették el a Sanky és a Mökki kutyaágyakat, illetve a hozzájuk készült párnákat is.

Ám nemcsak négylábú kedvenceink vannak és lehetnek. Vannak olyan körülöttünk élő (nem kifejezetten saját) állatok is, akikre szintén gondol a miskolci csapat! Igazán rendhagyó és különleges szereplője a listának a Bence cinege, a Pötyi pinty és a Jancsi rigó madáretetővé alakítható fadoboz! Csodálatos kivitelezés, koncepció és cél, hiszen amellett, hogy a dobozban lévő ajándékok másoknak/magunknak okoznak örömet, nagyon hasznos és – előfordulhat, hogy bizony – létfontosságú kiegészítője lehet teraszunknak, kertünknek a madarak számára!
Sőt, a még kisebbek számára is találunk kiegészítőt a Maacraft webshopjában! A Debora kollekció különlegessége, hogy méhhotelként és teatartóként is használhatjuk, illetve a doboz maga is méh alakot ölt. A csomagban 5 db különböző teacsomag is található, melyek minden összetevője szintén a szociális műhely kertészetében termett, illetve megtaláljuk a dobozkában a méhhotelhez szükséges bambuszrudakat is.

Photo credit: Maacraft

Útvonaltervezés

Írd meg a véleményed