A lomtalanítás-hegyen túl, 5. rész: A befőttes üvegek (új) élete

  • 6 perc

A márciust leginkább a tavaszi nagytakarításnak, lomtalanításnak, szelektálásnak szenteltük. Cikkeink során végighaladtunk otthonainkban és helyiségről helyiségre végigvettük a felhalmozott, feleslegessé vált, vagy tönkrement, megunt tárgyak, eszközök és anyagok, csomagolások bolygóbarát lomtalanítási és kreatív felhasználási lehetőségeit.

A sorozat egyfajta befejező részeként ezúttal egy konkrét tárgy-/anyagtípusra fókuszálunk, a befőttes üvegre. Na ez az, ami biztosan megtalálható minden háztartásban – sokszor halmokban. Nálad is, ugye? Semmi gond, nálunk is roskadoznak a polcok, tele vannak a dobozok üvegekkel. Lassan kiürül a kamra, elfogynak a befőzések, savanyított, fermentált finomságok és a hétvégi, isteni, otthoni erőleves is mindig hamar elfogy. 

Nem tudod, mit kezdj a felhalmozódott üvegekkel? Cikkünkben a lakásban képzeletben végigsétálva, helyiségekre lebontva “szórjuk szét” az üvegeket.

Szöveg: Nagy Anikó
Kiemelt kép: Ella Olsson / Pexels

befőttes üvegek
Fotó: cottonbro / Pexels

Mindenekelőtt… 

A padlásról, a kamrából, a mosogató alól, a polcokról vagy dobozokból előkerülő üveggyűjteményt látva gondold végig, szokásaidat és terveidet tekintve mekkora és hány darab üvegre van/lesz valóban szükséged

Mielőtt elpakolnád, feldíszítenéd, elajándékoznád vagy kidobnád a számodra felesleges üvegeket, nézd át és a csorbult, repedt daraboktól a megfelelő, környezettudatos módon válj meg! Ebben segít az FKF útmutatója és a hovadobjam blog is. Fontos, hogy a hulladékgyűjtő szigetek fehér kukáiba dobhatod a kimosott üvegeket, a fém fedeleket pedig a sárga, műanyagot és fémet gyűjtő hulladéktartályokba.

Az újrahasználat és az újrahasznosítás előtt szedd le a címkét, mosd ki alaposan és ha szükséges, szagtalanítsd is az üvegeket. Egyik folyamathoz sem kell varázsszer, elegendő lehet egy kis – varázslatra képes –  szódabikarbóna és víz is. 

Megszokhattad tőlünk, hogy bármilyen szelektálási, lomtalanítási, újrahasználati témáról is legyen szó, olyan tippeket adunk, amelyek praktikus, kreatív és a környezetet is kímélő megoldások, és amelyek elsősorban saját otthonunkban történő felhasználásra ösztönöznek. Ezúttal sem lesz ez másként! A cikkben ezeket a megoldásokat vesszük végig, majd hasznos tanácsot adunk egyéb ‘üvegmegválási’ lehetőségekhez is. 

befőttes üveg festét
Kép forrása: freepik

És még valami: bármit csinálsz az üvegekkel, azt nagyon óvatosan tedd, hisz törékenyek! 

Általános kreatív ötletek  

Mielőtt “belépnénk” a különböző terekbe és a speciális ötletekre térnénk, olyan általánosabb díszítési és kreatív felhasználási lehetőségeket vetünk fel, amelyek helyiségtől függetlenül bárhol, mindenhol alkalmazhatóak. 

Ha kiválogattad az üvegeket a vásárláshoz, tároláshoz, befőzésekhez, fermentáláshoz, savanyításhoz stb., a maradékból készíthetsz akár lámpát, gyertyatartót is. Csodás hangulatvilágítás készíthető a polcokra, sarkokba, szekrények tetejére egy remek gyertyával, vagy akár egy fényfüzérrel megtöltve is. (Persze mondanunk sem kell, a gyertya használatakor fokozottan kell figyelnünk, biztonságos helyre, távolságra téve a gyúlékony anyagoktól és nem hagyni felügyelet nélkül! ) Az üvegeket számos anyaggal, technikával díszítheted az évszakoknak, ünnepköröknek megfelelően, illetve drótot, madzagot vagy szalagot rögzítve a szájára, fel is tudod akasztani.

Ha vannak megfelelő szerszámaid és/vagy egy csoda szakid, egy munkásabb, de annál menőbb csillár is készíthető. 

Az üvegből lehet emléküveg és hógömb is. Ezek a megoldások azért is zseniálisak, mert a kirándulások, nyaralások során gyűjtött szatyornyi kavics, kagyló, csiga, bot, vagy a közös programokon zsebre vágott kupak, parafadugó, képeslap és egyéb valami ezekben tárolható, ugyanakkor tényleg remek díszeivé válhatnak otthonunknak. A hógömbbe pedig mehet a sok száz karácsonyi mütyürből, típusától függően a folyadékos vagy a száraz verziójú hógömböt megvalósítva.

És általánosságként mondjuk (írjuk), hogy a különböző méretű, formájú befőttes üvegekből lehet bármilyen tartó, például praktikus fonal-, madzagtartó, az íróasztalunkonbármitartó’ (ceruza-, ecset, varróeszköztartó), akár ékszertartó, váza, de még persely is. 

befőttesüveg tároló
Fotó: Anna Shvets / Pexels

Ezekkel az általánosabb ötletekkel tulajdonképpen át is haladtunk az előszobán, a nappalin, a háló-, dolgozó- és játszószobán is – persze ezekre ezer és ezer tematikus, szezonális és egyedi megoldás létezik. Bármilyen funkcióra is kezded el használni, díszíteni az üvegeket, mindig gondold végig, otthon milyen alapanyagok, maradék anyagok, esetleg termések vannak, amikkel egyedivé teheted! Csak akkor vásárolj új kelléket, anyagot, ha valami abszolút nem megoldható az otthoni készletből, vagy ha a családtagok, barátok, szomszédok sem tudnak kölcsönadni olyasmit! 

Fürdőszoba

A fél lakáson “áthaladva” azért a fürdőszobában is találhatunk helyet néhány üvegnek a felsoroltakon túl. Fedőkkel vagy azok nélkül használva itt is remek tárolókká válhatnak például a textil arctisztító korongok, fésű, olló, csipesz, reszelő stb. számára. Felcímkézve a saját keverésű, házi tisztítószerek, vagy alapanyagaik, valamint a házi fürdő-, vagy wc-bomba számára is kiváló tárolók lehetnek. Ezekhez és úgy egészében a zöldebb fürdőszobához hasznos tanácsokat, recepteket egy korábbi cikkünkben is találsz.

Konyha, kamra

Ugye, hogy amikor megláttad a címet, vagy a cikk bevezetőjét, az üvegek konyhai (újra)hasznosítása jutott legelőször eszedbe? Bizonyára azért, mert ez az ‘elsődleges’ és – talán mondhatjuk is – szerencsére az egyre színesebb, sokrétűbb felhasználási helyszíne is. 

Az itt használt eszközöket tekintve szintén (na, vajon mik?) szuper tárolók készülhetnek az üvegekből például a lapátok, szedők, keverők és egyéb konyhai ‘szerszámok’, akár az evőeszközök, csipeszek, sütikiszúrók és -formák számára is. 

És itt van ugye a csomagolásmentes vásárlás, ezáltal az élelmiszertárolás lehetősége, kérdése is! Több posztunk, cikkünk is szól a csomagolásmentes vásárlásról, hiszen szerencsére egyre több szuper bolt nyílik nemcsak Budapesten, hanem az ország több pontján is, ahol lehetőséged van a saját, tiszta üvegeidben megvenni a mag-, aszalvány-, liszt-, fűszerutánpótlást, a nasikat, tésztákat, stb. És ha már az üvegekben vannak, bizonyára ebben is tárolod majd, így lehet egy egységes, szép, átlátható tárolórendszered is. Az üvegeket címkézheted, a fedeleket akár tematikusan be is festheted, jelölheted, ha esetleg sikerült megtalálnod, kitapasztalnod a legjobb üveget a magoknak, folyadékoknak vagy aszalványoknak – és ezeket utána nem is szeretnéd cserélgetni. 

csomagolásmentes bevásárláa
Fotó: cottonbro / Pexels

Konyhai felhasználás tekintetében az egységes méretű, talán kisebb üvegekből praktikus fűszertartó rendszer barkácsolható, illetve néhány kisebb pástétomos, chutney-s, bébiételes vagy dzsemes üvegből még fűszerszórót is készíthetsz. Egyszerűen helyezd egy deszkára a fedelet, majd egy kisebb szög és kalapács segítségével üss néhány lyukat rá. 

Persze az üvegeket félreteheted a lekvárok, kompótok, lecsó befőzésének idejére is. Szezonális zöldségeket, gyümölcsöket felhasználva azonban a savanyítással vagy fermentálással is folyamatosan körforgásban tarthatsz néhány üveget. 

Ugyanakkor a mindennapos használathoz is kéznél tarthatsz néhányat például fokhagymapucoláshoz, vagy a sütéshez és főzéshez is

Kert, terasz, balkon

A korábban felmerült dekorációs elemeken túl a befőttes üvegeket a teraszon, kertben is többféle módon felhasználhatod még. Persze remek lehet gyökereztetéshez, ültetéshez is, illetve tárolhatod benne a házi készítésű jutalomfalatot a kutyusodnak, vagy a vetőmagokat, kerti eszközöket, alkatrészeket, szerszámokat stb. Bár az üveg törékenysége miatt talán inkább a megmaradt tejfölös vödröket, konzerveket ajánljuk a barkácsoláshoz, tároláshoz. Egyéb feleslegessé vált, kiszanált eszköz és maradék alapanyag felhasználásával klassz madáretetőt is alkothatsz egy-egy nagyobb üvegből. 

Ha a megmaradt, feldarabolt és új funkciót kapott textilek kupacára gondolsz, akár batikoláshoz, textilfestéshez is használhatsz néhányat. 

Ajándékozd el! 

Ha már felhasználtad, félretetted a számodra megfelelő méretű, mennyiségű üveget, el is ajándékozhatod szeretteidnek, barátaidnak a maradékot! Ezek az üvegek rejthetnek minden hétre, vagy akár minden napra is elegendő kedves kis üzenetet, kihívást, viccet vagy motiváló idézetet, készíthetsz emléküveget, vagy szeretet-, relax-, wellnesscsomagot is. Ezeket megtöltheted kézzel készült kis meglepetésekkel, finomságokkal, üzenetekkel is, és alkalomhoz illően tematikusan, személyre szabottan díszetheted is. Egy-egy kedvenc recepted száraz alapanyagaival rétegezve is megtölthetsz egy üveget, a tetejébe pedig belerejtheted az elkészítés leírását és a további szükséges hozzávalókat is.

Tanulj üveggel, üvegből! 

Ha vannak a környezetedben gyerekek, vagy egyszerűen téged is nagyon érdekelnek a fizikai, kémiai kísérletek, számos remek jelenséget generálhatsz, figyelhetsz meg befőttes üveget is használva! Lehetnek ezek vízzel, fénnyel, színekkel, hangokkal, levegővel, súlyokkal, keverékekkel és vegyületekkel kapcsolatos kísérletek, de használhatod földdel és föld(alatt)i élettel, növények életével kapcsolatos megfigyelésekhez, vagy akár apró terrárium készítéséhez is.

befőttesüveg terrárium
Fotó: Keszthelyi TimiUnsplash

Fedetlenül

Ha számos üveget fel tudsz használni különböző tárolóként, dekorációként, vagy kiszanálod a ‘gyűjteményedet’ és megmarad néhány fedő, kidobás előtt gondold végig, fel szeretnéd-e ezeket használni! Mert bizony ezek újragondolásához is vannak ötleteink! Alkothatsz belőlük karácsonyfadíszt, családi ‘képkeretet’, poháralátétet, szélcsengőt, fényfogót és függődíszt, vagy felhasználhatod madáretető építésénél és festékkeveréshez is.

Add tovább! 

Ha már otthon minden tele van üvegekkel, esetleg nincs kedved/időd/affinitásod alkotni, vagy egyszerűen ilyen formákban sem szeretnél további ‘porfogót’, gyűjteményt, a számodra felesleges üvegeket vidd vissza a szüleidnek, nagyszüleidnek, barátoknak – hogy legyen mit újratölteni finomságokkal. 😉 Felajánlhatod befőzők, savanyítók, kertészek különböző csoportjaiban, vagy kreatívoknak is. Érdemes figyelni, hiszen időnként üveggyűjtő kampányok számára is felajánlhatod! 

Ha ismersz olyan termelőt, árust, aki visszaveszi, gyűjti a tiszta befőttes üvegeket, vidd el neki a piacra, vásárcsarnokba vagy az üzletbe! 

Megnézheted a Humusz útmutatóját is, kiknek lehet szüksége üvegekre, vagy akár vissza is válthatod a jó állapotú, tiszta üvegeket.

Ha pedig végképp nem tudsz a megmaradt üvegekkel mit kezdeni, és már senkinek nem tudod továbbadni sem, a cikk elején leírt módon a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe dobd azokat!

Ha szeretnétek ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, kövessetek minket Instagramon, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához és iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Szerzőnkről:

Vélemények

Szelektív és komposzt helyett add a növényeidnek: újrahasznosítás a balkonkertben - Green Guide Budapest

2021.04.19.

[…] Mit kezdhetsz kertészkedés során a befőttes üvegekkel? Amellett, hogy számos eszköz, alapanyag, akár magok, madzagok, különböző házi tápoldatok, stb. szuper tárolói lehetnek, bizonyos típusú növények gyökereztetésére is kiválóak a különböző méretű, ép üvegek! Utána pedig a felesleges üvegeket számos módon fel is használhatjátok, amelyhez korábban már gyűjtöttünk is ötleteket. […]

Írd meg a véleményed