A lomtalanítás-hegyen túl, 4. rész: játékok, hobbi és ház körüli eszközeink tudatos szanálása

  • 8 perc

Szöveg: Pflum Dorina
Kutatómunka: Szilágyi Lili és Nagy Anikó
Kiemelt kép:  Khara Woods / Unsplash

Elérkezett a hónap vége és ezzel szanálós sorozatunk utolsó része is. Ebben a cikkben a különböző hobbikhoz köthető, valamint a ház körül felgyűlt, kihasználatlan vagy kidobásra ítélt tárgyakról lesz szó. Ez alkalommal is hozunk DIY praktikákat, saját tapasztalatokat és válaszokat az élet (tárgyak kidobásával kapcsolatos) nagy kérdéseire.

Mint a legutóbbi cikkeink során, most is a Humusz Szövetség részletes tudástára volt a segítségünkre. Ha még több tippet szeretnél, a Humusz hulladékos kiadványa mellett az FKF is rengeteg hasznos információval szolgál. A sorozat előző két részében találod a fürdő- és hálószoba, valamint a nappali és konyha rejtegetett kincseitől való megszabadulásra hozott ötleteinket, az első rész pedig tágabban foglalkozik az adományozás, ajándékozás, lomtalanítás témákkal. Minden számodra haszontalan tárgy esetében arra bátorítunk, hogy kidobás helyett az adományozás, elajándékozás vagy az otthoni alternatív, esetleg kreatív újrahasználaton gondolkodj el, Pinterest vagy egyéb DIY csoportok, oldalak segítségével. De nézzük a példákat!

Hobbi

Plüssök, társasok és más játékok

Bár rengeteg játékot érdemes eltenni a jövő nemzedékei számára, sajnos sok (főleg műanyagból készült) játék idővel veszít a tartósságából vagy hasznosságából. Már játékvásárláskor érdemes elgondolkodni, hogy mennyire strapabíró, időtálló, és mennyire tudatosan lehet megválni tőle élete végén. Ugyan nehéz következetesnek lenni, mikor az iskola egész alsós évfolyama épp egy bizonyos dolgot istenít, és nem akarjuk, hogy gyermekünk kimaradjon a mókából, de talán az ezzel kapcsolatos beszélgetések is lehetnek a környezettudatos nevelés egy korai állomása. A Humusz például a környezeti nevelés keretében sokat foglalkozik szemétnek vélt tárgyak játékként való kreatív felhasználásával, ezzel is segítve, hogy már fiatalon lássák a gyerekek a társadalmunk szeméttel kapcsolatos problémáit.  

Fotó: cottonbro / Pexels

Nekem nincs gyermekem, de előre rettegek, hogy az én csemetéim is azért hisztiznek majd, hogy megszerezzük az éppen aktuális, szupermarketek által ránk tukmált, antropomorf figuragyűjtemény mind a 300 darabját. Különböző FB-csoportokban szoktam látni szegény szülők kérlelő posztjait, hogy melyik hiányzik még, amiért akár a kocsijukat is odaadnák… Na jó, talán azt nem, de mindenképp elgondolkodtató, hogy ennek a fajta műanyag-gyűjtögetésnek mi lesz az eredménye: mit kezdünk a hadseregnyi gyümölcs alakú bábuval, amikor azokat kiütötték a nyeregből a következő pont-kampány zöldség alakú bábui? Nos, én Kinder-tojás figurákat gyűjtöttem anno (legalább ez valamennyire saját választás volt, és nem a bolt nyomta anyukám kezébe kéretlenül), és míg egy részét eltettem emlékbe, a többit a helyi gyerekprogramokkal foglalkozó kultúrháznak adtam.

Jó állapotú gyerekjátékok eladományozására talán a Cipősdoboz az egyik legjobban ismert program, de körbenézhetünk egyéb szervezetek, kórházak, óvodák vagy kultúrközpontok között is. Ha esetleg kisebb csorbát szenvedett a játék, de még használatban lenne otthon, a Humusz tárában játékjavító műhelyeket is találunk. Amennyiben menthetetlen a dolog, műanyag játékok esetében próbáljuk ellenőrizni, milyen műanyaggal is van dolgunk, és vajon az szelektívezhető-e. Fa játékok talán kevésbé sérülnek, így könnyebb lehet továbbadni őket, de sérült állapotban akár különböző kreatív, esetleg kisebb famunkákkal foglalkozó alkotóknak is odaadhatjuk.

Egy fantasztikus, a felelős adományozásról szóló cikkben olvasható, hogy bármennyire is lelkesen küldjük a plüssállatokat gyermekotthonokba, sajnos azok ott is ugyanolyan kéretlenek a mennyiségükből adódóan. Ettől függetlenül persze készítsük be őket az adományos pakkba, de mint minden adománynál, fontos előre érdeklődni, hogy valóban van-e szükség rájuk az adott otthonban, kórházban vagy óvodában. A Plüss Kommandó kifejezetten ezekre építette fel a programját, így ez biztos megoldás lehet. Felmerül a lehetőség, hogy kutyusoknak, háziállatoknak adjuk a megunt plüssöket, azonban legyünk óvatosak, hisz jópár kutyus másodpercek alatt szétkaphatja és akár meg is kóstolhatja a töltetet, ami kifejezetten veszélyes lehet. Így a vérengzőbb vadállatokra figyeljünk, miközben ezekkel játszanak, és a könnyen leszakadó részeket, mint szemek, gombok, gondosan vágjuk le előtte.

monopoly társasjáték újrahasznosítás
Fotó: Joshua Hoehne on Unsplash

A társasjáték sokszor probléma: ha elveszik két-három alkotóelem, már nem adja ugyanazt az élményt, és nem is lehet jó szívvel el- vagy továbbadni. Ilyen esetekben nézelődjünk az interneten: rengeteg játéknak fenn van a leírása, ez önmagában is segítség lehet, hogy újra felfedezzük, hisz sokszor ez tűnik el legelőször, ezért merül feledésbe az egész doboz. A leírás, dobozon szereplő tartalomlista alapján rekreálhatjuk is a hiányzó részeket, hogy újra élvezhető legyen a játék. Amennyiben menthetetlen, sajnos lehet, hogy alkotóelemeire kell szednünk ahhoz, hogy megfelelően dobhassuk ki. Sok régi tábla papír és szövet keveréke, manapság papír és műanyag, így lehet, hogy nem marad más lehetőség, mint a kommunális kukába dobni. A kisebb darabokat, például bábukat viszont felhasználhatjuk más célokra, hozzáadhatjuk a babaház kellékeihez vagy talán felajánlhatjuk társasjáték csoportokban, hátha valakinek pont hiányoznak ezek a részek.

Videojátékokra, konzolokra ugyanazok a tippek vonatkoznak, mint az előző cikkünkben a CD-kre és e-hulladékra. Fontos, hogy a CD nem minősül szelektíven gyűjthető műanyagnak, így sose dobjuk a sárga kukába. Nagyon retro konzolok akár király dekorációként is újjászülethetnek, de az is lehet, hogy lelkes gyűjtőknek, hardcore rajongóknak még használtan is örömet szerez.

Kézműves eszközök, írószerek

Én szerintem még soha életemben nem gondoltam rá, hogy bármi kreatívan használható dologtól megváljak, ez a procedúra általában pont ellentétes szokott lenni, vagyis a lakás minden más pontjáról kerülnek a kreatívos fiókba az eredeti funkciójukat vesztett ‘tárgyak’, amiket mások szemétnek titulálnak. De ez épp ezért egy tökéletes körforgás: akik nem tudják már felhasználni a textilmaradékokat, fonalakat, egyebeket, azok biztos találnak olyanokat, mint én. Alapvetően minden, de minden ilyen alapanyagot fel lehet kínálni DIY csoportokban vagy kézműves szakköröknek. Az Örökbe fogadok Egy Ovit kezdeményezés különböző korú gyerekekkel foglalkozó intézményeket segít adományokhoz, ruha és játékok mellett kézműves eszközöket is szívesen látnak.

művész kellékek kézműves szanálás
Fotó: Anthony Shkraba / Pexels

Ha használhatatlan íróeszközökről van szó, maradék zsírkrétát fel lehet olvasztani, több darabból újat készíteni. Ceruzákból jó ötlet már eleve olyat venni, ami natúr, kívül nincs rajta lakk, egészség és környezet szempontjából is. A vizes filctollak legtöbb esetben ártalmatlanok, ezeknek a közepét dobhatjuk a szemetesbe, a külsejét pedig a szelektívbe. Az alkoholos filcek azonban veszélyes hulladéknak minősülnek, eszerint váljunk meg tőlük. Ha picit tudatosabban szeretnénk jegyzetelni, akkor vegyünk újratölthető fém- vagy favázas tollat. Ami így is megmarad (festékek, ragasztók), az legtöbb esetben szintén veszélyes hulladék.

Papírhegyek és emlékek

Az otthon elhasznált papírnak papírmasé masszaként adhatunk új életet, ezt pedig rengetegféleképpen felhasználhatjuk gyerkőcös programoláshoz és felnőttes dekorációhoz is. Szerintem gyerekek a borítékoktól kezdve, a zabpelyhes csomagolás belsején át (hogy miii? nekem olyan nincs, mert csomimentes vagyok), a pékséges zacskóig (de úgyis van, ne szégyelld, senki nem tökéletes), mindenre szívesen rajzolnak. Önostorozás helyett használd őket újra a gyermekeddel együtt, ezzel is formálva az ő értékeit. Lehet én is azért indultam a környezettudatosság felé, mert anno anyukám halomban hozta haza az irodából az egyik felén üres, másik felén rejtélyes számsorokkal nyomtatott papírokat rajzolósnak. (Nem mondom meg, anyukám hol dolgozik, de sose értettem, hogy ezek vajon vállalati titkokat rejtenek, vagy csak néha beragadnak a billentyűk… lehet, most majd elárulja, remek szúrópróba, hogy tényleg olvassa-e a cikkeimet.) Ha nincs gyerkőcöd, akkor persze ezeket is a helyi oviknak, suliknak vidd el.

fajátékok régi játék újrahasznosítás

Fotó: cottonbro / Pexels

A személyesebb papír alapú dolgokat, mint iratok, hivatalos levelek, kevésbé szeretnénk a szelektívbe dobni (ha meglepődtél, hogy ez a hobbi címszó alatt van… akkor egyetértek, én is meglepődtem, hogy ezt ide tettem, de most már így lett eltervezve). Elméletileg papírt, minden más létező dologgal ellentétben(!), nem tilos elégetni, viszont a rányomtatott tinta égése sem a legegészségesebb folyamat. Marad a fecnikre tépkedés, és esetleg a papíranyag otthoni használata dobozkitöltésre, cipőkitömésre, sérülékeny karácsonyi díszek közé, stb. Fényképeket semmiképp se égessünk el, és ne is tegyük a papírszelektívbe (egyébként csillogós, strasszos üdvözlőlapokat sem), sajnos ezek a kommunálisba mennek. A régebbi fényképeket felajánlhatjuk antikváriumoknak, múzeumoknak vagy a Fortepannak, otthon pedig kollázst, díszeket készíthetünk belőlük. Bár a tudatos kidobás kérdését nem oldja meg, ha mindenképp minimalizálni szeretnénk az otthonunkat, családi fotóinkat, videóinkat akár digitalizáltathatjuk is.

Sporteszközök

A régi sportszerekre sajnos nem sok ötletet találtunk. A bicikli alkatrészek, gumibelsők népszerű alapanyagai sok kézművesnek, például a Gulyi vagy Cyclonomia. Használt sportszereinket néhány még fellelhető sportbizományiban is megpróbálhatjuk leadni (igen, az tényleg egy startlap gyűjtőlink! Ez egy ennyire retro tipp…), és természetesen különböző, főleg az adott sporttal foglalkozó Facebook-oldalakon. Új sport gyakorlásához, gyerekekkel való megismertetéséhez nekünk is jó ötlet használt, esetleg nem is teljesen tökéletes állapotú (de azért biztonságos!) sportszert vásárolni, és csak később befektetni komolyabb eszközbe, hisz lehet, hogy a motiváció hamarabb elillan, mint gondoltuk. Sérült síruhák javításával itt foglalkoznak, egyéb sportszerekkel foglalkozó műhelyek között pedig itt böngészhetünk. Mint mindig mindennel, természetesen itt is próbálkozhatunk otthoni újrahasználattal! Ha nagyon kreatívak vagyunk, az Ursuslupus alkotója többek között bicikligumik, gumimatracok és sátoranyagok felhasználásával készít csodás tárgyakat és workshopokat is ad.

tollasütő újrahasznosítás
Fotó: Bharath Kumar / Pexels

Ház körül fellelhető tárgyaink

Nagyobb kertek és sufnik végtelen mennyiségű random tárgyat tudnak felhalmozni. Nem mi! Az én meggyőződésem, hogy ezek egyszerűen csak úgy születnek, mert van rá helyük odakint! De ha egyszer rendben szeretnénk tudni a környezetünket, akkor sajnos nekünk kell szanálni ezek közt és legtöbbször ezek azok, amiket jobb ötlet híján a lomtalanításra tartogatunk. Néha valóban nehezebb megtalálni a tudatos megoldást, de érdemes feltérképeznünk a lehetőségeket.

Barkácsgépeket és kerti kisgépeket érdemes megpróbálni megjavíttatni, de jó tipp lehet még vásárlás előtt körülnézni, hogy tudnánk-e inkább kölcsönözni. Sok cég foglalkozik ezzel, még a Bauhausnál is van rá lehetőség. Aktív lakóközösségek esetében lehet, hogy van helyi, szomszédok által összedobott kölcsönzőprogram is, de akár mi magunk is összeszervezhetjük a környékbelieket, barátainkat. Javíthatatlan gépek esetén e-hulladékként járjunk el velük. Törött, kicsorbult, életlen kerti szerszámainkat, eszközeinket is próbáljuk megjavítani. Törött lapátnyelet például simán lehet helyettesíteni, nem kell ezért újat venni.

Kert 

A megmaradt műanyag cserepeket, amikben általában hazajönnek a növényeink a boltból, különböző kertészkedéssel foglalkozó csoportokban hamar elkapkodják. Törött kerámia cserepeket esetleg mozaikozáshoz használhatunk fel, vagy ha csak egyik oldalán sérült, félig a földbe ágyazva lehet dekoráció az ágyásban, de akár egy nagyobb cserépben is.

Megmaradt vetőmagot papírmaséba (az előző pont használt papírjaiból például ?) keverve csodás kis maglabda ajándékot, ajándékkísérőt készíthetünk. Ha nincs kedvünk pepecselni, növénycsereberékre ugyanúgy elvihetjük, mint megunt zöldjeinket. Nézzünk utána csoportokban, vagy készüljünk fel például a Szimplant vagy a PlantTogether által szervezett eseményekre. Akár saját közösségeinkben is találhatunk lehetőséget rá, hogy felajánljuk, elcseréljük a felesleges magokat, palántákat. 

kertészkedés újrahasznosítás
Fotó: Karolina Grabowska / Pexels

Sufni, garázs

Autóval kapcsolatos hulladékok gyűjtésére az FKF rendelkezik információval, ezeknél kiemelten fontos, hogy a megfelelő módon váljunk meg tőlük a környezetünk védelme érdekében. Talán az autógumi az egyetlen, ami kreatívan megmenthető, hisz rengeteg ötletet találunk otthoni hasznosítására, például mint mutatós bútor.

Festésből maradt ecseteket esetleg szerszámfejet vásárolva varázsolhatunk újra hasznos eszközzé, de kimosva kerti dolgok tisztításához, takarításához is jó lehet.  A beszáradt festék és üres göngyölege is mindenképp veszélyes hulladéknak számít a hígítókkal és egyéb festéshez használt folyadékokkal együtt, így ezeket az FKF hulladékudvaraiba kell elvinni. Még használható festéket megpróbálhatunk felhasználni bútorfelújításra, képkeretfestésre, kézműveskedésre, még ha nem is ez az eredeti funkciója, vagy felajánlhatjuk ezekkel foglalkozó csoportoknak, barkácsműhelyeknek.

festék hulladék
Fotó: Ksenia Chernaya / Pexels

Az ablaküveg és tükör síküvegnek számít, ami más eljárást igényel, mint az öblös üveg, így azokat sose dobjuk a szelektív szigetek kukáiba, ahogy villanykörtéket, fénycsöveket sem. Ezeket lomtalanításkor sincs lehetőségünk kitenni, és míg a világítótesteket hulladékudvarokban beveszik, a síküveg helyes kidobásáról még az FKF oldalán se igazán tudtunk tájékozódni. Ilyen esetekben egy gyors és specifikus internetes keresés a leghasznosabb, hogy találjunk egy hozzánk közel eső újrahasznosítással foglalkozó céget, de a Humusz listájában is kutakodhatunk. 

Építési hulladékot ugyancsak nem lehet lomtalanításkor kitenni, ezeket beveszik viszont a hulladékudvarokon, vagy Budapesten kívül az itt felsorolt helyeken. Talán nem gyakran jut eszünkbe, de még használható építkezésből megmaradt anyagokat felajánlhatunk szociális szervezeteknek, de akár állatmenhelyeknek is. Előző cikkeinkben rengeteg szervezetet megemlítettünk, de a NIOK listájában is keresgélhetsz helyszín és tevékenység alapján. Haszontalanabb mennyiséget pedig elkreatívkodhatunk otthon, mint például csempéből készült poháralátét vagy mozaik, parkettából készült képkeret, vagy téglából készült ’bármilyen szürreális, de kreatív példa’ (így négy cikk végére már nehéz eredetinek lenni, de egy link mindig segít).

Útravalóul

Tudjuk, az általunk felsorolt tárgyakon kívül is kismilliárd dolog kerülhet elő a ház körül, amivel gyakran nem tudjuk, hogy mit is kezdjünk. Bár mindenre nem tudtunk kitérni, reméljük, sikerült nemcsak konkrét ötletek adni, de inspirálni is Titeket, hogy először mindig az alternatív megoldást keressétek, illetve a hulladék típusának megfelelő módon szabaduljatok meg az adott tárgytól – a környezetünk és egészségünk érdekében. 

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Szerzőnkről

Írd meg a véleményed