A lomtalanítás-hegyen túl, 3. rész: a nappali és konyha tudatos szortírozása

  • 6 perc

Szöveg: Pflum Dorina
Kutatómunka: Szilágyi Lili és Nagy Anikó
Kiemelt kép: Yehleen Gaffney / Unsplash

Leharcolt bútorok, régi CD-k tömkelege és megannyi, kényszeresen gyűjtögetett ételhordó doboz: mit kezdhetünk a sok, nappaliban és konyhában felgyülemlő kacattal ahelyett, hogy kidobnánk őket?

Márciusi, természetes tavaszi megújulás témánkhoz kötődően összegyűjtöttük már nektek a legjobb tippeket a lomtalanítás alternatíváira, melyekkel még a körforgásban tarthatjátok megunt tárgyaitokat, valamint a fürdő- és hálószoba környezettudatos szortírozására is kitértünk. Sorozatunk harmadik cikkében a nappaliban és konyhában található kihasználatlan tárgyak, lomok és porfogók lesznek a terítéken, az ezektől való megválás lehetséges módjairól és alternatíváiról írunk. Tanácsaink alapját, mint legutóbb, most is a nagy múltú Humusz Szövetség adta, az ő tudásbázisukhoz és tippjeikhez adtuk hozzá a mi személyes tapasztalatainkat és ötleteinket. 

Bár nem mindenhol említjük meg, bátorítunk, hogy először minden (nem veszélyes hulladéknak minősülő), kiszanálandó tárgyunk esetében a kreatív, otthoni újrahasználatra törekedjünk, erre a Pinterest és kézműves oldalak/csoportok szolgálnak rengeteg inspirációval. Környezettudatos otthonteremtő és dekorációs tippekhez ajánljunk Bitay Andi (@andibitay) vagy Wertán Sára (@aboutahome) insta oldalát. Ha pedig úgy döntöttünk, mindenképp meg szeretnénk válni az adott tárgytól, több lehetőségünk is van adományozásra, felajánlásra. A Humusz remek felsorolást gyűjtött össze a különböző lehetőségekről, és ők maguk Túl Sok Cucc néven működtetnek online adományportált. Ha pedig egyedül a kidobás tűnik lehetőségnek, a következő hasznos tájékoztatókat ajánljuk:

De nézzük szobáról szobára lebontva a lehetőségeket!

Nappali

nappali lomtalanítás
Fotó: Jane Duursna / Unsplash

Bútorok

Kanapét, szekrénysort az ember viszonylag ritkán amortizál le a használhatatlanság állapotáig (bár akiknek van állatuk és/vagy gyermekük, biztos előnnyel indulnak ebben a versenyben). Mindenképp érdemes először megpróbálni eladni őket, főleg, mert így van esély rá, hogy az elszállítással nem nekünk kell bajlódnunk, de legjobb, ha nem kergetünk illúziókat az árakkal kapcsolatban. Bármilyen bőrből vagy fából is van a 25 évvel ezelőtti nappali garnitúránk, olyan világban élünk, ahol a skandináv boltok biztos adnak mutatósabbat olcsóbban.

Ha esetleg nem is számít igazán, mennyit kapunk érte, bútorfelvásárló cégekkel próbálkozhatunk, de megesik, hogy ők válogatósak. Van az a pont, amikor annyira szeretnél megszabadulni valamitől, hogy már te fizetnél az elszállításáért, de természetesen a legjobb választás az adományozás. Bár bútorokra nem sokat gondolunk úgy mint adomány, a rászorulókat támogató szervezetek, mint például az Utcáról Lakásba Egyesület, nagyon szívesen látják. A Cseritinél például van lehetőség elszállítást is kérni 2000 Ft ellenében, de ott van a korábbi cikkünkben említett FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központja is.

Mielőtt azonban úgy döntesz, mennie kell a bútornak, gondolkozz el rajta, hogy javítással meg lehet-e még menteni, vagy esetleg te tudnál-e otthon új életet lehelni bele egy kis festékkel vagy kárpitozással. A Technika #1 projekt foglalkozásai például rengeteg segítséget tudnak nyújtani ehhez még teljesen kezdőknek is. 

Kép forrása: Bambetle

Elektronika, kommunikáció

Az elektromos készülékek és alkatrészek sajnos viszonylag kevésbé kínálják fel magukat kreatív otthoni újrahasználatra, bár biztosan meg lehet próbálkozni ethernet kábel álomfogóval vagy távirányítógomb-ékszerrel. Elromlott, használhatatlan elektronikus tárgyaink veszélyesek az egészségre és környezetre, így az e-hulladék begyűjtésére EU-s jogszabályok vannak életben. Mivel az elektromos berendezések rengeteg értékes, újrahasznosítható fémet és egyéb összetevőket tartalmaznak, ezeknek a kezelésére sok helyen van lehetőségünk. Leadásukhoz legjobb, ha megkeressük a nekünk legmegfelelőbb e-hulladékátvevő pontot vagy céget. A Media Markt, Obi és Praktiker a tőlük vásárolt készülékek házhozszállítása esetén vállal ingyenes elszállítást, de kisebb mennyiséget akár be is lehet vinni hozzájuk. Ha többet szeretnénk megtudni, mindhárom bolt összefoglalója nagyon informatív, de a Media Markt tájékoztatóját kifejezetten ajánlom, mert ilyen igaz mondatokkal van átszőve:

„Ismerős lehet a megoldás, amikor új készülék vásárlása esetén a régi „családi ereklye” – például TV – átkerül a kisszobába, majd a nyaralóba vagy rokonokhoz , majd esetleg a nagyinál végzi virágtartóként.”

Bár az e-hulladék-átvevők általában mindenféle berendezést átvesznek (persze fontos előzetesen tájékozódni a méretekkel, mennyiséggel, állapottal kapcsolatban), vannak specifikus fókuszú befogadók is, például pendrive-okat, CD-ket itt, kábeleket pedig itt gyűjtenek. Az e-hulladék kategóriába beletartoznak a ’95 óta rendületlenül gyűjtögetett beazonosíthatatlan töltők, kábelek és akkumulátorok is, szeretnélek bátorítani, hogy engedd el ezeket, eleget vártak már a megváltásra ott a szekrény alján egy cipősdobozban.

A Jane Goodall Intézet telefongyűjtő programja, a Passzold vissza Tesó! gyűjtődobozai ma már rengeteg helyen megtalálhatóak, például a Humusz Házban is. A kezdeményezés központi eleme, hogy felhívja a figyelmet a mobilokban található koltán bányászatának szörnyű környezeti és szociális hatásaira. 

régi billentyűzet ékszer
Ékszer is készülhet régi billentyűzetből. Fotó: Nagy Anikó / Green Guide

A CD-ktől, DVD-ktől való megszabadulás népszerű problémának tűnik, így ez remek pont, hogy elgondolkodjunk a konzumerizmus és a társadalmunk technológia fejlődésének összejátszásán. Bár fénykorukban kivitelezhetetlennek tűnt az élet ezek nélkül, mindössze pár év alatt nagyrészük a kacat kategóriába süllyedt, hisz sokunknak már készülékünk sincs hozzá, hogy lejátsszuk, beolvassuk ezeket. A begyűjtésükkel foglalkozó cikkek, információs listák is réges-régen íródtak, így hasznos tájékozódni, hogy a felsorolt cégek valóban átvesznek-e még lemezeket. Ha nem találjuk a megfelelő átvevőt, akkor mindig ott van a DIY vonal, bár tény, hogy sok otthon stílusába nehéz beépíteni ezt az olyannyira az előző évtizedekre emlékeztető csillogást.

Madárfürdető tál CD mozaikból. Kép forrása: Home Talk

Könyvek

Könyveket viszonylag sok helyen le tudunk adni. Ha barterezni szeretnénk, végigjárhatjuk a Múzeum körút antikváriumait eladásra kínálva a kincseinket. Ha inkább online próbálkoznánk, rengeteg Facebook csoport alakult könyvek adás-vételére, de például a Molynak is van eladó könyvek ‘zónája’. A személyes kedvenceim a közösségi könyvespolcok, mint például a Károlyi-kert vagy a Wekerletelep kezdeményezései, ahol kisebb mennyiségben bárki lerakhatja a könyveit, és cserébe el is vihet újakat.

Az érzékenyebb bibliofilek az utolsó két mondatot ne olvassák el!!

Papír összetételéből adódóan könyveket akár a szelektívbe is lehet dobni a kemény borító nélkül (azt például kreatív célokra használva, mint ezek a Mentés Másként csodák), de erre természetesen nem bátorítunk senkit! Ha úgy gondoljuk, az adott könyv tényleg nem hordoz már magában értéket, nemcsak nekünk, de más számára sem (például a végtelen mennyiségű, elavult helyesírási szótárak, szocialista kori évkönyvek vagy vállalhatatlan, ‘Hogyan neveljünk lányunkból feleséget’ útmutatók), akkor a lapjait felhasználhatjuk csomagolásnak vagy papírmaséhoz is.

Konyha

konyha szelektálás lomtalanítád
Fotó: Andrea Davis / Unsplash

Edények, evőeszközök, tányérok, bögrék

Mint a legtöbb jó állapotú tárgy esetében, a konyhai eszközök eladományozásának is nézzünk utána, valahol biztos szükség van ezekre. Ezeknek a kidobása problémás lehet a különböző anyagok miatt, így már vásárláskor érdemes elgondolkozni, hogy milyen műanyagot viszünk az otthonunkba, és inkább olyat választani, ami a szelektívbe kerülhet az élettartama végén. Erre hívja fel a figyelmünket a Humusz most futó Szakíts a műanyaggal! kampánya is. Viszont szerencsére ezek az eszközök rengeteg alternatív módon felhasználhatóak otthon, például ültetéshez, háziállatok etetésére, DIY projektekhez, lakásdekorációnak.

bögre újrahasznosítva ültetés
Fotó: Pflum Dorina / Green Guide

Háztartási gépek

A konyhában megtalálható elromlott elektromos berendezések természetesen az előző e-hulladék pont szerinti bánásmódot érdemlik. Ezeket talán több esetben szeretnénk javíttatni, a Humusz listáján rengeteg különböző elektronikával foglalkozó műhely található, de a Repair Café például kifejezetten a zöld szemléletet népszerűsíti. Nagyobb méretű készülékek, mint a hűtő, fagyasztó, mosógép esetén az FKF udvarokkal érdemes előre egyeztetni. Ha pedig még kifogástalanul működnek, csak eddig nem sikerült hasznosítani például a 12 késes aprítót, akkor kínáljuk fel ismerősöknek vagy adományozzuk el felelősen

Megmentett tárolók 

Pár éve tudtam meg, hogy az ‘eco-hoarder’ definíció az, ami legjobban leírja azt a kényszeres gyűjtögetést, ami általában a konyhában figyelhető meg nálam. Lakótársakkal, családdal együtt lakva rendszeresen veszem ki az emberek kezéből a kidobásra szánt műanyag flakont, zárható joghurtos dobozt, eldobandó evőeszközöket, befőttesüvegeket, elvivős dobozokat, satöbbi, satöbbi… Biztosan ismerős! Lehetne egy egész cikket szentelni ennek a jelenségnek, a lelkünkre és otthonunk rendezettségére gyakorolt hatásaival kapcsolatban, de a szanálós témánál maradva inkább csak pár tippet hozunk. 

Ha járunk csomagolásmentes boltba, akkor érdemes megtervezni, hogy milyen maradék tárolóba mit tudunk vásárolni, és úgy elindulni. Senki ne aggódjon, hogy nem a legmutatósabb konyhapultra való üvegtárolóját viszi! A tejfölös bödönbe is ugyanúgy odaadják a zabpelyhet az eladók, sőt, még örülnek is neki, hogy nem kell a nehéz üvegeket emelgetni, miközben matematikai egyenleteket oldanak meg, hogy kiszámolják a termék súlyát.

műanyag tárolók újrahasznosítás
Fotó: Anna Shvets / Unsplash

Ezek a nagy tejtermékes vödrök pl. csavarok, szerszámok szelektálására, tárolására is alkalmasak, a fül miatt ideálisan lehet ide-oda hordozni, felakasztani, amit a barkácsolás épp megkövetel. A befőttesüvegek a szekrényben való szortírozására kiválóan alkalmas, de akár a fagyasztóban, hűtőben is tárolhatunk bennük ételt. A vékonyka műanyagok kevésbé bírják a gyűrődést (és talán nem is olyan egészséges sokáig tartogatni őket, bár erre az anyagra nincsen figyelmeztetés), de nálunk mindig jól jönnek piciny maradékokhoz, amik másnap úgyis elfogynak. 

Ha a gyűjtögető énünk már túlnőtt a tárolókapacitásunkon, alkotócsoportoknak, óvodáknak, iskoláknak is felajánlhatjuk a dobozkákat, parafadugókat, műanyag evőeszközöket. Ha pedig mi magunk szeretnénk kreatívkodni, akkor 9 műanyagpalackból és párnából remek puffot, tojástartóból papírmasét, tölcsérből vagy szűrőből fonáltartót, vitaminos dobozokból praktikus vetőmagtárolókat készíthetünk.

Upcycled Funnel Twine Holder
Fotó: organizedclutter

Jövő héten, szanálós sorozatunk utolsó cikkében a sufni és hobbi témákat járjuk majd körül és megpróbálunk az összes eddig nem említett ‘kacatra’ is kitérni. Addig is kellemes szortírozást, kreatívkodást, üzletelést és nosztalgiázást!

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Szerzőnkről

Vélemények

Szelektív és komposzt helyett add a növényeidnek: újrahasznosítás a balkonkertben - Green Guide Budapest

2021.04.19.

[…] megunt vagy sérült konyhai eszközök újrahasznosítására további szuper ötletet olvashattok korábbi cikkünkben […]

Írd meg a véleményed