A lomtalanítás-hegyen túl, 2. rész: így szanálj tudatosan a fürdőben és a hálóban

  • 6 perc

Szerző: Pflum Dorina
Kutatómunka: Szilágyi Lili és Nagy Anikó
Kiemelt kép: Karolina Grabowska / Pexels

Múlt heti cikkünkben elkezdtünk foglalkozni az otthon felgyülemlő kihasználatlan tárgyainkkal és a lomtalanításon túli lehetőségeinkkel. A következő hetekben kicsit részletesebben beszélünk arról, hogyan kerülhető el a dolgaink szemétlerakóra jutása a helyes hulladékátvevő helyek felkutatásával és némi kreativitással.

Ebben a Humusz Szövetség lesz segítségünkre, akik 25 éve foglalkoznak a hulladékcsökkentéssel és szemléletformálással Magyarországon. Munkájuk során rengeteg információt halmoztak fel az oldalukon, így a mi tanácsainkhoz is az ő tudástárjuk és Hulladékos ABC kiadványuk adta az alapot, valamint az FKF Hulladék ABC kiadványai (ez a kettő két külön ABC, micsoda egybeesés!). Ehhez gyűjtött a csapatunk egyéb tapasztalatokat és tippeket, hogy idén a tavaszi nagytakarítás minél felszabadítóbb és tudatosabb tevékenység lehessen.

Bár nem mindenhol említjük meg, bátorítjuk, hogy először minden (nem veszélyes hulladéknak minősülő) kiszanálandó tárgyunk esetében a kreatív, otthoni újrahasználatra törekedjünk, erre a Pinterest és kézműves oldalak/csoportok szolgálnak rengeteg inspirációval. Ha pedig úgy döntöttünk, mindenképp meg szeretnénk válni az adott tárgytól, a Humusz hulladékátvevő keresője rengeteg ötlettel szolgál, Budapesten kívül is. 

Úgy gondoltuk, érdemes a felsorolást életterekre lebontani, hogy rendszerezettebben indulhassunk neki a szanálásnak, szobáról szobára, fiókról fiókra, frusztrációról frusztrációra. Ebben a cikkben a fürdőszoba és hálószoba lesznek terítéken, később pedig a lakás többi pontján összegyűlt kidobandókról osztunk meg hasznos példákat. A csoportosítás, tudjuk, relatív, hisz nem mindenki tartja a fürdőben a gyógyszereit vagy a hálószobában a… matracát(?), de azért reméljük, így is segítőkész a leosztás! 

fürdőszoba lomtalanítás
Fotó: Phil Hearing / Unsplash

Fürdőszoba

„Maga a lejárt szavatosságú kozmetikai termék – azaz kozmetikai hulladék – veszélyesnek minősül, és egyáltalán nem egyszerű megszabadulni tőle, ha környezetbarát módon akar eljárni az ember.” (FKF)

Szappan, tusfürdő

Bármilyen kozmetikumnál hasznos szabály, hogy minél tömörebb, annál környezetkímélőbb, hisz kevesebb vizet kíván az előállítása, egyszerűbb a szállítása, így lehetséges környezetkímélőbb csomagolásban vagy akár csomagolás nélkül árusítani. Gondoljunk csak a szappanra, ami jóval kevesebb hulladékot termel és sokkal több a környezetkímélő alternatíva, helyi, felelős alapanyagokból, kézzel készült verzió. Ráadásul az idők végezetéig eláll (nézzük meg azért a lejárati dátumot, de valljuk be, amíg habzik, addig, ha másra nem is, kézmosásra tuti mindenki hajlandó használni). A piciny szappandarabokat tedd horgolt/hálós/tüll zsákocskába, hogy tovább tudd kényelmesen használni. Ha esetleg mégis valami másra vágynál, keress receptet a régi szappanok kreatív felhasználására, mint például a Humusz tippje. A tusfürdőket felhasználhatjuk egyéb házkörüli teendőkhöz, mint sminkecsetek tisztítása, zsíros foltok kivétele textilből, stb. Ha pedig tobzódnak a fürdőben a kiürült flakonok, keresd meg rajtuk a kis nyilacskás háromszöget és benne a számot, ami eligazít, milyen műanyaggal van dolgod és vajon beledobhatod-e a szelektívbe. Klassz alakja, mérete van? Kidobás helyett a különböző csoportokban, oldalakon inspirálódva számos remek, praktikus ötletet találhatsz a kiürült, kitisztított flakonok kreatív felhasználására. 

fürdőszoba lomtalanítás
Fotó: Cottonbro / Pexels

Olajos krémek, naptej, hajápolók, smink, körömlakk…

Ezek azok a termékek, amik gyakran már rég lejárva árválkodnak a legalsó polc leghátulján. Sokszor az a probléma, hogy túl nagy kiszerelésben kaphatóak ahhoz képest, hogy meddig tudjuk vagy szeretnénk használni őket, például a naptej: 3 hónap intenzív használat, de általában csak egy év szavatosság, így jövőre vehetsz újat… (Bár a naptej egy egész másik problematika az élővilág szempontjából, aminek érdemes utánajárni.) Fontos a szavatossági időt megnézni, amit a csomagoláson egy kis tégely ikonban rejlő szám jelez, és ezt be is tartani. Csábító lehet figyelmen kívül hagyni, hisz egy szemhéjpúder 3+ év után is ugyanolyan ‘electric metal earth’ fantáziaszínű, mint mikor megvettük, abba azonban nem gondolunk bele, mennyi kórokozó gyűlik össze benne a hónapok során, amik ártalmasabbá tehetik a használatukat. Bármilyen ártalmatlannak is tűnnek, fontos, hogy ezeket a termékeket sose dobjunk a szemetesbe! A lejárt szavatosságú kozmetikumokat Budapesten az FKF hulladékudvaraiban tudjuk leadni mint veszélyes hulladék. Ha két lejárt naptej és három beszáradt körömlakk miatt nem szívesen zarándokolnál ki egy távolabbi hulladékudvarba, fogj össze a barátaiddal, és vigyetek el együtt egy nagyobb mennyiséget, vagy várd meg a kerületi lomtalanítással párhuzamosan zajló veszélyeshulladék-begyűjtést.

A megmaradt beltartalom alapos kiszedése, lezárása és megfelelő hulladékgyűjtőbe szállítása után a flakonoktól az előző pont szerint váljunk meg, a tégelyeket pedig újrahasználhatjuk esetleg saját készítésű kozmetikumokhoz, vagy utazáskor kis mennyiségek pakolásához. A hajra való termékek, bár gyakran tartalmaznak több veszélyes alapanyagot, mint a tusfürdők, szintén jól jöhetnek az otthonunk egyéb területein, mint pl. játékbabák hajának az ápolásához. A még éppen nem beszáradt körömlakkot pedig végtelenféleképpen fel lehet használni kreatív célokra, a Barbie-játék készítésétől a felfutott harisnya gyors korrigálásán át a kulcsok megjelöléséig.

A környezettudatos pár például körömlakk jelzéssel különbözteti meg a fogkeféket

Ha többet szeretnél megtudni, az FKF hosszasan ír a kozmetikumok hátrányairól, alternatív lehetőségekről és hulladékként való kezeléséről egy nagyon tartalmas és hasznos kiadványban. A Humusz tisztálkodásról szóló kiadványa és szépségápolásról szóló cikke is segítségünkre lehet eligazodni ebben a témában.

Tisztítószerek

A tisztítószerekről talán egyértelműbb, hogy veszélyes hulladéknak minősülnek, és egyre többen kíváncsiak a környezetbarát takarítás lehetőségeire. Mi is összegyűjtöttük nektek a legfontosabb természetes tisztítószereket Vászonzsákoslány Évi segítségével. Mosó- és tisztítószereket csak bizonyos hulladékudvarok, vagy lomtalanításkor szervezett veszélyes hulladéknak kihelyezett gyűjtőpontokon vesznek át, így először tájékozódj az FKF oldalán. Amennyiben úgy ítéled meg, még biztonsággal lehet őket használni, akkor felajánlhatod szociális szervezeteknek vagy állatmenhelyeknek. 

Fogkefék

Fogkeféinket három havonta érdemes lecserélni, ami azt jelenti, hogy évente négy fogkefével kell valamit kezdenünk. Ha bambuszból vagy fából készültet használsz, a sörték eltávolítása vagy a fej letörése után a nyeleket komposztálhatod vagy kreatív módon újrahasználhatod, például palánták jelölésére. A műanyag fogkeféket nem lehet újrahasznosítani, így azt tanácsoljuk, ezeket igyekezz minél tovább kihasználni és a fogaid után mást tisztítani velük. Ezek a kis méretű kefék tökéletesek arra, hogy olyan kisebb, megbúvó részleteket súrolj át velük, mint mondjuk a WC belső pereme, a fugák, vagy éppen a sáros talpú cipők barázdái, de ékszerek tisztítására is tökéletes. Ha kreatívkodnál, a fogkefe sörtéivel különleges textúrát hozhatsz létre mondjuk egy cserép átfestésénél, vagy a festék fröcskölésre is használhatod, ha Pollock babérjaira törnél.

fogkefe palánta jelölés
Kép forrása: Pinterest

Intim és menstruációs kellékek

A betétek és tamponok környezetterhelő (és egészséghez köthető) hatásairól egyre többen tájékozódnak, de szerencsére az alternatívák is egyre jobban bekerülnek a köztudatba. A tavalyi Tudatos Intimhigiénia Hét keretében mi is összegyűjtöttük a kedvenc ötleteinket műanyagmentes menstruáció témában itt. Ha az előzőleg megvett egyszerhasználatos termékektől szeretnénk megválni, ezeket hajléktalanszállóknak ajánlhatjuk fel, vagy pedig bontatlan csomagolásban a #nemluxustáska következő gyűjtésén tudjuk továbbadni.

Gyógyszerek

A lejárt gyógyszerekkel viszonylag egyszerűbb az ügyünk, hiszen minden patika köteles átvenni, ha bevisszük hozzájuk. Néhány helyen ki van rakva erre szánt gyűjtőláda, ha pedig nincs, adjuk át a gyógyszertár dolgozóinak. Lehet, megkérdezik, van-e a csomagban tű, ezen ne lepődjünk meg, a biztonságos hulladékkezelés miatt kell tudniuk. Az üvegeket, tégelyeket felhasználatjuk otthoni kreatívkodáskor (ügyeljünk rá, hogy alaposan megtisztítsuk őket, ha nem lehet, akkor viszont inkább ne kísérletezzünk). Lehetséges, hogy például az alkoholos üveget visszaveszi újrahasználatra ugyanaz a gyógyszertár, ahol azt megvettük, de ez tényleg csak saját emlékre alapozott tipp. Mint minden veszélyes hulladék esetében, az átvevőpontokról tájékozódjunk az FKF-nél, a Humusz hulladékátvevő keresője pedig még több információval szolgál Budapesten kívül. 

lomtalanítás gyógyszerek
Fotó: Polina Tankilevitch / Pexels

Hálószoba

Ágynemű, matrac, pokróc

A tollal töltött párnák, paplanok tisztítására, újratöltésére elvétve találhatunk még műhelyeket, és ha menthetetlenül elhasználódtak, akkor is érdemes nekik felajánlani újrahasznosításra. Ha nekünk nincs már ezekre szükségünk, de még jó állapotban vannak, adományozzuk rászorulóknak, vagy ajánljuk fel nyaralótulajdonos ismerősöknek. Bár mindenki látott már random útszélen, járdaszélen pihengető matracokat, ezeket nagy méretük miatt csak lomtalanításon vagy hulladékudvarokon lehetne leadni.

Ágyneműhuzat, törülközők

Ezeket is felajánlhatjuk szociális szervezeteknek, esetleg rosszabb állapotban állatmenhelyeknek. A Humusz textilhulladékról szóló bejegyzésében több tipp is van az országban működő textil-újrahasznosítókról, valamint otthon is felhasználhatjuk takarítós rongynak vagy a kutyusunk házának bélelésére. Régi törülközőből mi magunk is készíthetünk mosható arckorongot, vagy lepedőből remek csíkokat vagdoshatunk gyantázáshoz. 

Kép forrása: Pinterest

Szexuális élet

A hálószoba lényeges elemei az együttlétek vagy szóló élvezetek kellékei is. Mi a februárt szenteltük a tudatos szexualitásnak, ennek kapcsán írtunk arról, milyen fogamzásgátló módszerek léteznek, illetve hogyan csökkenthetjük az öko-ágynyomunkat. 😉 Ugyan a szexjátékok elektromos eszközöknek , ezáltal veszélyes hulladéknak minősülnek, talán kevésbé lelkesen adjuk át a mit sem sejtő FKF alkalmazottnak, így sajnos gyakrabban landolhatnak a kukában. Ha ez fontos szempont számodra, itthon is létezik vibrátorcsere program egy kecskeméti bolt jóvoltából, akik visszajuttatják a tőlük vásárolt hibás, elromlott játékokat a gyártónak. A lejárt óvszerrel nem jó ötlet trükközni, még ha úgy is gondoljuk, a terhességet nem kockáztatjuk egyéb aktusok közben. Az összetételből adódó kémiai változások miatt inkább teljesen kíméljük meg a testünket az érintkezéstől. Bár itthon nem divat az amerikai filmekben látott óvszeres-banános szexuális oktatás, ha találunk rá lehetőséget, akkor esetleg iskoláknak próbáljuk átadni a lejárt gumit. A síkosítót szintén jobb, ha nem használjuk a szavatossági idő után, ezt kezeljük kozmetikumként és a fentebb említettek szerint váljunk meg tőle.

Jövő héten jövünk a szanálási programunk következő állomásaival, addig is kellemes szelektálást!

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

Vélemények

Minimalizmus és 'slow living', avagy a kevesebb tényleg több? - Green Guide Budapest

2021.03.28.

[…] ki. Erről és további hasznos tippekről itt, a háló- és fürdőszoba lomtalanításáról itt, a konyha és nappali szortírozásáról pedig itt olvashatsz). Szintén egyszerűbb lehet […]

A lomtalanítás-hegyen túl, 4. rész: játékok, hobbi és ház körüli eszközeink tudatos szanálása - Green Guide Budapest

2021.03.28.

[…] az FKF is rengeteg hasznos információval szolgál. A sorozat előző két részében találod a fürdő- és hálószoba, valamint a nappali és konyha rejtegetett kincseitől való megszabadulásra hozott ötleteinket, […]

Írd meg a véleményed