A lomtalanítás-hegyen túl, 1. rész: 6 tipp arra, hogy a körforgásban tartsd megunt tárgyaidat

  • 6 perc

Szöveg: Pflum Dorina
Kutatómunka: Szilágyi Lili
Kiemelt kép: Freepik

Pontosan mi történik az út szélére kitett lomokkal a lomtalanítás után? Hogyan adhatunk le veszélyes hulladékot a hulladékudvarokban? Mit, és hová érdemes adományozni? Szerzőink, Pflum Dorina és Szilágyi Lili utánajártak a válaszoknak és a különböző lehetőségeknek.

A szanálás felszabadító folyamat. Ilyenkor nemcsak az otthonunkat zsúfoló kihasználatlan tárgyaktól válunk meg, de új lehetőségeknek is teret szabadítunk fel. A tavaszi megújulás időszakában akár kellemes lelki folyamat része is lehet, ahogy tervezgetjük, milyen változásokat látnánk szívesen magunk körül. Fontos azonban, hogy különbséget tegyünk az általunk kihasználatlan és az önmagukban használhatatlan dolgok között, hogy minél kevesebb tárgy kerüljön a hulladéklerakókba.

A lakossági lomtalanítás kényelmes megoldásnak tűnhet, hogy megváljunk minden nagyobb kacatunktól, de a még értékes tárgyak esetében érdemes felkutatni, milyen további alternatívák állnak rendelkezésünkre. Az én tapasztalatom, hogy ha aktívan foglalkoznunk kell a tárgyaink utóéletével (ami bizony nem mindig leányálom), később minden vásárlásunkat kétszer annyira megfontoljuk.

1. Lomtalanítás

Budapesten a lomtalanítást az FKF végzi és erről a folyamatról a weboldalukon gyakori kérdések és aktuális információk formájában is kommunikál. Lomtalanítás évente egyszer van kerületenként, a nagyméretű, veszélyes hulladéknak nem minősülő lomok begyűjtésére. Tehát kommunális és szelektív hulladék, elektronikai eszközök és építési törmelék lerakása nem megengedett, ezeket, és más veszélyes hulladékokat (mint például világítótestek, gumiabroncs, kémiai szerek) az FKF a lomtalanítással egy időben megszervezett veszélyeshulladék-gyűjtés során, vagy hulladékudvarokon gyűjti.

Sokaknak ez a legoptimálisabb módja, hogy megszabaduljanak az otthon felgyülemlett felesleges tárgyaktól, de sajnos a halmokban álló lomok nem tűnnek el nyomtalanul. Bár az elszállítás után a közterület-fenntartók megtisztítják az úttestet, a járda és egyéb szakaszok már a helyiek felelőssége, így sokszor a földön maradt apróbb hulladék nem lesz eltakarítva, szennyezve a helyi környezetet. Ezért is fontos, hogy a kisebb tárgyakat semmiképp ne tartogassuk a lomtalanításra, és csak azt tegyük ki, ami az FKF felsorolásában szerepel. A lomok nagy része ledarálásra és égetésre kerül (a keletkező villamos energia és távhő pedig a fővárosi hálózatba jut), így fontos, hogy ami még hasznosítható, azt tartsuk a körforgásban.

2. Hulladékleadás

Kisebb méretű, már nem használható tárgyakat hulladékudvarokon vesznek át, de fontos az oldalukon tájékozódni arról, hogy mit melyikben lehet leadni. Ezekben az udvarokban tényleg szinte mindent átvesznek, hulladékfajtánként különválogatva, például hungarocell, festék, sütőolaj (csak műanyag flakonban!), stb. Mielőtt elindulunk, készítsük be a budapesti lakcímkártyánkat és egy igazolást a legutóbbi hulladékelszállítási díj befizetéséről*. Ezeket felmutatva az alkalmazottak segítőkészen elirányítanak a megfelelő lerakóponthoz vagy átveszik a hozott hulladékot. Ha az ember érdekesnek tartja, hogy mennyi és milyen minőségű hulladékot termel a társadalom, érdemes megfigyelni a szoba nagyságú konténerek tartalmát, amíg a nekünk megfelelőt keressük. Itt a lomtalanítási időszakon kívül is vesznek át nagyméretű hulladékot, ebben az esetben jobb időpontot kérni.

3. Újrahasználat

Ahogy a hulladékudvarok használatára, az FKF az újrahasználatra is aktívan bátorít. Jelenleg két helyszínen üzemeltetnek Szemléletformáló és Újrahasználati Központot a hulladékudvarokkal együtt. Itt még használható tárgyakat lehet leadni, „amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik”. Ezeket a tárgyakat utána budapesti lakosként a raktározási díj (100 Ft és 10.000 Ft között) megfizetése ellenében elvihetjük – tehát technikailag nem megvásároljuk őket, ezért is függ a felszámolt díj a tárgy méretétől és nem értékétől, ami iránymutató gondolat a konzumerizmus világában. Aki szeret turizni, az élvezni fogja a hatalmas raktárépületben való böngészést a millió tárgy között, a felespoharaktól a szekrénysorokig.

Kép forrása: Charisse Kenion / Unsplash

Ha a hulladéktól a megfelelő módon megváltunk, onnantól lesz a dolog nehezebb és időigényesebb. A szanálás fontos eleme, hogy csoportosítsuk a dolgainkat: mi az, ami kellhet egy ismerősnek, mi az, amiért esetleg még pénzt is kérhetek, és mi az, amit szívesen eladományozok.

4. Ajándékozás

Barátokkal, családdal összeállva tarthattok közös turit, garázsvásárt, nemcsak ruhákkal, hanem mindenféle használati tárggyal is, hogy maximalizáljátok a lehetőségeket. Kérdezd végig az összes ismerősöd, nincs-e szükségük a kihasználatlan tárgyaidra, még akkor is, ha te nem gondolnád, hogy bárkinek kellhet. Egy kedves általános iskolás tanárnő ismerősünk például mindent szívesen elfogad tőlünk a kupakoktól a megunt karácsonyi díszekig, hogy aztán a gyerekek kedvükre kreatívkodhassanak. Akár még a szomszéd néniről is kiderülhet, hogy mindig is akart olyan neonzöld körömlakkot, amit te ajándékba kaptál, csak sosem mert venni magának. Sose tudhatod, kinek mi jön jól…

5. Eladás

A Jófogás-Facebook Marketplace-Gardróbcsere világa szerintem a legnagyobb türelmet igénylő fázisa a szanálásnak. Jó képeket csinálni, informatív szöveget írni, a megfelelő árat belőni, majd pedig az üzeneteket szemmel tartani és üzleti tárgyalásokba bonyolódni egy csokiszökőkútról kifejezetten mentálisan kimerítő tud lenni. Ha úgy döntesz, eladnád a dolgaidat, akkor készülj fel rá, hogy ez hosszadalmas folyamat is lehet, így a szanálás öröme akár hónapokra eltolódhat, míg valaki fel nem fedezi a hirdetésed. Arról nem is beszélve, hogy az üzenetek töredéke végződik sikeres tranzakcióval: érdeklődők tömkelege tűnik el nyomtalanul, a beszélgetés akármelyik fázisában, legrosszabb esetben mikor már a ‘Moszkva téri óránál’ vársz…

Azt hiszem, itt az a tanácsom csak, mint a randizásnál: ne vedd magadra a visszautasítást és próbálkozz tovább. Ha pedig te vásárolnál valamit online, akkor mindig legyél következetes és tiszteld a másik idejét. A Facebookon tematikus vagy helyi közösségre fókuszáló csoportokban lehet sikeresebb a tárgyak eladása, viszont itt mindig figyelj az adott csoport hirdetési szabályzatára. A Facebook-csoportok szintén hasznosak lehetnek abban az esetben, ha nem tudod eldönteni egy tárgyról, hogy hova tudnád eladományozni, sok csoportban tudod ingyen felajánlani a dolgaidat.

adok-veszek eladás garázsvásár
Kép forrása:  Clem Onojeghuo / Unsplash

6. Adományozás

Az adományozás szintén könnyűnek hangzik, de sajnos a befogadó szervezetek rengeteg rossz tapasztalata azt mutatja, hogy egyesek az adományozást egy kisebb lomtalanításnak tartják. Fontos, hogy csak olyan dolgokat ajánljunk fel, amik jó állapotban vannak, ne gondoljuk, hogy aki rászorul, annak minden jó. Valamint, ha a társadalmi szervezetek vegyes minőségű adományt kapnak, annak válogatására az ő értékes (sokszor önkéntes) idejük megy el. Elsősorban ruhákra szoktunk gondolni mint adomány, de bármilyen más használati eszköz, építőanyag, háztartási kellék is hasznos lehet. 

A Cseriti adománybolt hálózat sok helyen jelen van és szinte bármilyen tárgyat bevesznek, amit utána alacsony áron értékesítenek, így támogatva a környezetet és a társadalmat is. Az Oltalom karitatív alapítvány hátrányos helyzetű embereknek juttatja tovább a felajánlott elektromos eszközöket, bútorokat és sok más egyéb háztartási kellékeket. Ahogy az oldalukon is olvashatjuk, jelenleg nem áll módjukban ruhát befogadni. Mielőtt adományozni szeretnénk, hasznos utánaolvasni, hogy az adott szervezet valóban tudja-e hasznosítani, amit vinni szeretnénk. Sokszor hely- vagy emberhiány miatt épp nincs lehetőségük mindent befogadni, esetleg csak szezonnak megfelelő ruhákat és eszközöket tudnak tárolni, de jelenleg a járvány is korlátokat szab egyes adományok esetében.

Ha nincs módunkban elszállítani az adományunkat, az Adománytaxi különlegessége, hogy házhoz megy. A felajánlásokat szegregált kistelepülések rászorulóinak juttatják el. Ők is sokféle adományt vesznek át (ruha, tanszer, ágynemű), de Á-LOM projektjük keretében például kifejezetten gyerekágyakat keresnek. Kéthavonta tartanak begyűjtést Budapesten, a következő időpontja épp 2021. március 28. vasárnap, még van idő regisztrálni rá.

Adomány
Kép forrása: Julia M Cameron / Pexels

Jó minőségű ruhát a legtöbb szociális szervezet átvesz, pár hete írtunk is egy listát hasznos tudnivalókkal, és a közeljövőben tervezünk még bővebben is írni ebben a témában. A Textrade használtruha-gyűjtő konténerekbe akár lyukas és szakadt anyagok is mehetnek. Az így leadott textileknek 55-60%-a újrafelhasználásra kerül, további 40-45%-át pedig újrahasznosítják géptisztító rongyként, ipari alapanyagként. A tényleges hulladék mértéke mindössze 1%, ami azért is fontos, mert az a mennyiségű ruha, amitől megválunk, túl sok ahhoz, hogy adományként folyamatosan érdemileg ki lehessen használni. Rengeteg helyre feleslegesen megy a felajánlott ruhanemű, ami így sokszor végzi hulladékként vagy veszélyes fűtési alapanyagként.

Ha belekezdtél már egy zöldebb életmód kialakításába, lehet, hogy a szanálás során úgy döntesz, megválsz az eddig használt egyszer használatos, kevésbé környezettudatos tárgyaidtól. Pelenkát és tisztítószereket szociális szervezetek mellett állatmenhelyek, mint például a Szent Ferenc Állatotthon is szívesen fogadnak. Női egészségügyi termékeket  hajléktalanszállókon tudsz leadni, bontatlan termékek esetén pedig várd meg a #nemluxustáska kezdeményezés következő gyűjtését.

Akár a helyi közösségi vagy művelődési központot is megkérdezheted, jól jönne-e számukra bármi a kihasználatlan tárgyaidból. Az én tapasztalatom, hogy gyerekfoglalkozásokra rengeteg apró kacatot fel tudnak használni a konfettitől kezdve a szívószálig.

Útravalóul

Természetesen ez nem egy átfogó felsorolás, de talán inspirációt ad, hogyan kezdj neki a dolgaid kiszanálásának úgy, hogy közben a lehető legkevesebb mennyiség kerüljön szemétlerakóba. Ha pedig egyszer belekezdesz, utána egyszerűen lesz belőle rutin, és akár másnak is felajánlhatod, hogy besegítesz megválni a kihasználatlan tárgyaktól.

Ez a cikk az első a márciusi sorozatunkból, ami az otthon keletkező kihasználatlan tárgyak és hulladékok kezelésével foglalkozik. Jövő vasárnap a HuMuSz Szövetség segítségével járjuk körbe, milyen egyéb lehetőségeink vannak a lomtalanítás helyett.

*A hulladékelszállítási díjról az FKF ezt írja: “A hulladékudvarok hulladékátvételi szolgáltatásait a budapesti lakosok eredeti lakcímkártyával történő címigazolás, továbbá utolsó időszaki hulladékszállítási díjbefizetést igazoló csekkszelvény, vagy átutalási igazolás, vagy társasházi lakos esetében, közös képviselői igazolás bemutatását követően hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe.” A mi tapasztalatunk szerint online bankfelületen, telefonról bemutatott befizetési bizonylat is megfelel, társasház esetében pedig a közös képviselőt kell megkérdezni, hogy milyen igazolást tud adni.

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről

Vélemények

A lomtalanítás-hegyen túl, 5. rész: A befőttes üvegek (új) élete - Green Guide Budapest

2021.04.04.

[…] és helyiségről helyiségre végigvettük a felhalmozott, feleslegessé vált, vagy tönkrement, megunt tárgyak, eszközök és anyagok, csomagolások bolygóbarát lomtalanítási és kreatív felhasználási […]

Minimalizmus és 'slow living', avagy a kevesebb tényleg több? - Green Guide Budapest

2021.03.26.

[…] hogy például lejárt kozmetikumokat hova dobhatunk ki. Erről és további hasznos tippekről itt, a háló- és fürdőszoba lomtalanításáról itt, a konyha és nappali szortírozásáról […]

A lomtalanítás-hegyen túl, 3. rész: a nappali és konyha tudatos szortírozása - Green Guide Budapest

2021.03.20.

[…] tavaszi megújulás témánkhoz kötődően összegyűjtöttük már nektek a legjobb tippeket a lomtalanítás alternatíváira, melyekkel még a körforgásban tarthatjátok megunt tárgyaitokat, valamint a fürdő- és […]

A lomtalanítás-hegyen túl, 2. rész: így szanálj tudatosan a fürdőben és a hálóban - Green Guide Budapest

2021.03.14.

[…] heti cikkünkben elkezdtünk foglalkozni az otthon felgyülemlő kihasználatlan tárgyainkkal és a […]

Írd meg a véleményed