9 tuti tipp a turizáshoz a Second Hand September jegyében

  • 4 perc

Ismét itt a Second Hand September, azaz Használtruha szeptember mozgalom, mely arra buzdít, hogy ebben a hónapban – vagy akár egész évben – másodkézből szerezzük be ruharadarabjainkat. Összefogtunk Mengyán Eszterrel, a Holy Duck! fenntartható divatblog szerzőjével, hogy segítséget nyújtsunk abban, mire figyeljünk használt ruhák vásárlásánál, és hogyan turizhatunk könnyebben, gyorsabban, hatékonyabban.

Szöveg: Mengyán Eszter és Konkoly Niki
Kiemelt kép:  Alyssa Strohmann / Unsplash

Egy kedves barátunk szavaival élve Magyarország igazi turkáló-nagyhatalom: az egy főre eső turkálók száma majdhogynem vetekszik a kocsmákéval. Ez azért örömhír, mert használt ruhát vásárolni nemcsak anyagilag kedvezőbb, hanem fenntarthatóbb is, hiszen egy más által már nem használt darabot tartunk tovább a körforgásban és hosszabbítjuk meg annak élettartamát ahelyett, hogy egy újonnan gyártott, víz- , energia- és munkaigényes darabot vásárolnánk.

De ahogy a fenntarthatóságon belül semmi, a használtruha-vásárlás sem fekete vagy fehér. 

Több okból sem ajánlott túlzásba esni: egyrészt könnyen elcsábul az ember, és vásárol meg olyan darabot is, amiről tudja, hogy csak egyszer veszi majd fel, ha az a darab kevesebbe kerül, mint egy ebédmenü. Az alacsony árakat látva könnyen elcsábulunk, de a halmozás akkor sem fenntartható, ha használtan vásárolunk. Ha tudjuk, hogy sosem viselünk pirosat, vagy éppen szökőévben egyszer vesszük elő a vasalót, nem tanácsos tűzoltópiros nadrágot vagy len maxiruhát venni, hiába mutatnak jól, mert soha az életben nem fogjuk kivenni őket a szekrényből.

Másrészt az is problémás, ha a tehetősebbek rászoknak a rendszeres turizásra, kifosztják az üzleteket (főleg, ha a különleges darabokat utána jóval magasabb áron továbbértékesítik olyan oldalakon, mint például a Depop), és végül pont azoknak nem jutnak a kedvező árú darabokból, akiknek a leginkább szükségük lenne azokra.

A használtruha-vásárlás viszont továbbra is jobb alternatíva a fast fashion darabok helyett, a kulcsa csupán a mértékletességben és okos kincskeresésben rejlik. Ehhez nyújt most segítséget tippjeivel Mengyán Eszter, a Holy Duck! blog szerzője és a Fenntarthatódivat.hu alapítója, aki maga is hatalmas turikincs-rajongó: pre-loved darabokból álló szettjeit rendszeresen megmutatja Instagram oldalán, sok-sok más hasznos, izgalmas tartalma mellett, melyek mind a fenntartható divatról és tudatos öltözködésről szólnak.

Eszter tippjei a könnyebb, gyorsabb, hatékonyabb turizáshoz

A ruhavásárlás sokszor fárasztó, odafigyelést, időt igényel, és még azok számára is megterhelő lehet, akik amúgy szeretik ezt a tevékenységet. A turizásra, másodkézből való ruhavásárlásra ez hatványozottan igaz. Ennek ellenére nem érdemes teljesen elzárkózni, hiszen másodkézből vásárolni ma már nem egyenlő azzal, hogy szédeledve keringesz a legnagyobb turkálókban a megszámlálhatatlanul sok ruha között. Ma már egyre több jó lelőhely létezik, a következő tippek pedig segítenek abban, hogy könnyebben, gyorsabban, hatékonyabban szerezd be a ruháidat másodkézből.

1.  Írj listát!

A hatékonyságot növeli az előkészítés. Turizás előtt nézd át a ruhatárad, és írj listát azokról a darabokról, amikre szükséged van a következő szezonban. Így nem csábítanak el a különleges, megmenteni való darabok sem. A halmozás nem fenntartható – akkor sem, ha second hand vásárolsz.

2. Koncentrálj a listán szereplő ruhákra!

Nemcsak fizikailag fárasztó a teljes üzletet „áttúrni”, hanem szellemileg is elfáradsz egy idő után, és nem veszed észre a legjobb darabokat. Ha a listán szerepel a farmer, akkor egy adott alkalommal csak a farmereket nézd át – azokat viszont alaposan.

3. Ne a mennyiség, a minőség legyen szem előtt

A jó minőségű és a silány ruhadarabok közötti különbséget meg lehet tanulni. Ebben a különböző workshopok mellett nekem sokat segítettek Justine Leconte francia divattervező vagy Alyssa Beltempo slow fashion vlogger videói.

4. Lásd az egész ruhát egyben

A vállfás turikban oldalról lapozgatva semmit nem fogsz látni a ruhából, nézz rá mindig teljes terjedelmükben, emeld ki őket a többi közül. Ezért is fontos, hogy célirányosan keress, mert kevesebb ruhát kell megmozgatni.

5. Szín, anyag, fazon stimmeljen

A különböző workshopok, tanácsadások, ismeretszerzés arra jó, hogy közelebb kerülj önmagadhoz, és ahhoz, hogy pontosan meg tudd határozni, milyen árnyalatokra, fazonokra van szükséged, vagy mit szeret a bőröd.

6. Tudod majd tisztítani, ápolni?

A címkén található kezelési útmutatót is olvasd el. Ne vegyél kézzel mosható holmit, ha nem mosol kézzel, ne vegyél csak tisztítóba vihető darabot, ha nem jársz tisztítóba, és a kényes anyagokkal is vigyázz, ha nem tudsz velük bánni.

Ha nehezen igazodsz ki a kezelési útmutatók ikonjai között (ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül), itt lecsekkolhatod a jelentésüket.

7. Nem baj, ha nem jó a méret, csak…

Ha látsz benne fantáziát, és tudod, hogy hamarosan át fogod alakíttatni vagy te magad alakítod át, akkor vedd meg. Ha tudod, hogy ezt hónapokig húzod, akkor inkább engedd el.

Plusz egy tipp Nikitől: a ruhadarabokat mindig vizsgáljuk kritikus szemmel. Az esetek nagy többségében korábbi tulajdonosuk pusztán azért vált meg tőlük, mert nem stimmelt a méretük vagy stílusuk, de előfordulhatnak apróbb hibák, foltok, szakadások, amiket nem könnyű orvosolni, de az is lehet, hogy a blézer túl szűk vállban, vagy a szoknya pont két centivel rövidebb, mint ami kényelmes lenne számodra. Érdemes ezeket már a boltban kiszúrni, hogy ne álljanak ezek a darabok utána a te szekrényedben kihasználatlanul.

8. Találd meg a hozzád illő lelőhelyet!

Másodkézből vásárolni nem egyenlő a klasszikus turizással. Ma már számtalan lehetőség közül választhatsz az „Instagram-butikoktól” kezdve a bizományi üzleteken át a garázsvásárokig. Hamarosan ajánlunk több szuper lelőhelyet is!

9. Ne halmozd a különleges darabokat!

A turi azért jó, mert olcsóbban kísérletezhetsz egy-egy új színnel vagy fazonnal, sőt, különlegesebb darabokkal is. Ne ess bele abba a hibába, hogy mindig keresed az extrább ruhákat, mert végül csak olyanok lesznek a szekrényben, és azt veszed észre, hogy nem tudod őket jól kombinálni.

 

Kincskeresésre fel!

További tippekért kövesd Eszter Instagram és Facebook oldalát, ha pedig szeretnél ezekhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, kövess minket Instagramon és iratkozz fel hírlevelünkre!

Írd meg a véleményed