Házhozszállítás zöldebben: 8 bolygóbarát tipp az ételrendeléshez

  • 6 perc

Újrahasznosítás, okos rendelés, növényi és helyi finomságok, szezonalitás, karbonsemlegesség: mi mindenre tudunk odafigyelni mi, felhasználók, és mit tesz a Wolt, hogy fenntarthatóbb legyen az ételkiszállítás? 

Bármennyire is szeretünk piacozni és főzőcskézni – illetve titeket is erre biztatni – nincs mindig időnk, energiánk, vagy éppen kedvünk ezekhez. Néha szívesebben választjuk a házhozszállítás könnyedségét, mikor egy gombnyomásra kedvenc ételeink széles választéka tárul elénk, majd úgy fél óra múlva már habzsolhatjuk is a kiválasztott fogást.

Az ételrendeléseink gyakorisága azonban sajnos egyenesen arányos a szelektív és kommunális kukában növekvő hulladékok mennyiségével, így elsőre talán nem az jut eszünkbe, hogy egy kifejezetten zöld tevékenység lenne házhoz rendelni kedvenc finomságainkat. De ahogy minden hedonista szenvedélyünk esetében, az ételkiszállítás során is törekedhetünk a fenntarthatóságra: ez egyaránt múlik a vendéglátóhelyeken, a kiszállító cégen, valamint rajtunk, vásárlókon. 

Cikkünk egy barter együttműködés első része, melyet a Wolt csapatával közösen készítettünk. Először azt járjuk körbe, mit tesz a Wolt, és mit tehetünk mi, felhasználók annak érdekében, hogy minimalizáljuk az ételrendelés környezetre rótt terhelését. Jövő héttől pedig jön az igazi élvezet: végigkóstoljuk összesen 12 étterem kínálatát a Wolton keresztül, és részletes ajánlókban mutatjuk be őket, kifejezetten zöld jellemzőkre fókuszálva. Budapesti ebédmenüket tesztelünk, bolygóbarát street food opciókat kóstolunk, illetve utánajárunk, honnan rendelhetünk lakomát a hétvégi dőzsöléshez, ha fontos a környezettudatosság. Érdemes lesz velünk tartani, mert számotokra is készülünk egy kis meglepetéssel!

környezettudatos ételrendelés

Nem mumus az ételkiszállítás

Ahogy a fenntarthatóságon belül minden összetett, az ételrendelés kérdése sem fekete vagy fehér. 

Ne feledkezzünk meg arról, mennyi mindent felülírt a pandémia elmúlt másfél éve: sok vendéglátóhely fennmaradásának egyetlen esélye az volt, ha az elviteles opció mellett átálltak a házhozszállításra. A fokozott higiéniai előírások miatt ez sokszor az átlagosnál is több csomagolással járt, ám ez jelentette kedvenc éttermeink túlélésének kulcsát ebben a kihívásokkal teli időszakban.

Érdekes azon is elmélázni, hogy – ha csak valaki nem tökéletes zöld nindzsaként éli az életét, és szerez be minden növényi, szezonális, helyi, termelői finomságot csomagolásmentesen és főz abból – az ételrendelés akár kevesebb hulladékkal is járhat, mintha otthon főznénk. Az éttermek ugyanis nagyobb kiszerelésben, gyakran cserélhető, visszaváltható tárolókban szerzik be a hozzávalókat, míg mi sok speciális alapanyagot csak kis csomagokban tudunk beszerezni. 

Ha például sushit készítenénk otthon, rengeteg csomagolt alapanyagot és eszközt kéne beszereznünk, amit jó eséllyel csak egyszer használnánk, aztán vagy megromlana, vagy a konyhaszekrényben porosodna. Ebben az esetben például sokkal jobb, ha mindössze egy műanyag doboznyi hulladékot termelünk egy makitál rendelésével (ami általában újrahasznosítható PET-ből készül). 

Na és hányszor jártunk már úgy, hogy többet vásároltunk vagy főztünk, mint amit időben, vagy jóízűen el tudtunk volna fogyasztani? Az ételrendelésnél pont akkora adagot kapunk mindenből, ami egy étkezésre elegendő, ezáltal megelőzhető az ételpazarlás.

De nézzük, mi mindent lehet még tenni! 

Mit tesz a Wolt, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát?

Emlékszel még a képre, mikor este 8 órához közelítve már csak a nagy, kocka hátizsákos bringás futárok suhantak a legforgalmasabb utakon is? Nemcsak az esti belváros képe alakult át a közelmúltban: a Wolt 2018-as megjelenésével forradalmasította az ételkiszállítást is.

A finn anyacég egyedi fejlesztésű algoritmusa a futárok által használt alkalmazásban teljes mértékben optimalizálja a kiszállítást, hogy mindig a legközelebb tartózkodó futár vegye át az étteremből a csomagot. A kiszállítás így a lehető legrövidebb útvonalon és idő alatt, a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással történik.

Azt a széndioxid-kibocsátást pedig, amit a kiszállítások során keletkezik, 100%-ban kompenzálja a Wolt. A South Pole nevű nemzetközi klímavédelmi szervezettel közösen egészen 2015-ig, a Wolt finnországi indulásáig visszamenőleg kiszámolták (és számolják továbbra is) a házhozszállítások okozta teljes széndioxid-emissziót, amit aztán teljes mértékben kompenzálnak elismert és tanúsított környezetterhelés ellen küzdő projektek támogatásával. Két ilyen nagyszabású projekt volt 42 000 fa ültetvényének finanszírozása a Vichada újratelepítési projekt keretében Kolumbiában, illetve 150 hektárnyi (kb. 215 futballpályányi) erdő védelme az amazóniai Envira esőerdőben.  

Fotó: Wolt

A károsanyag-kibocsátás mellett az ételrendelés során felmerülő másik kihívás a hulladék kérdése: a felhasznált csomagolóanyagok típusáról az éttermek döntenek, de a Wolt abban járul hozzá a környezeti terhelés csökkentéséhez, hogy nejlonzacskó helyett strababíró, újrahasználható és -hasznosítható papírzacskókat biztosít kedvezményes áron, gyakran pedig ajándékba a vendéglátóhelyeknek. 

A Wolt ezentúl szívesen tesz a lokális környezet megóvásáért is: nemrég például közösségi szemétszedést szerveztek a Városmajorban. 

Nem elhanyagolható az sem, hogy a vírushelyzet kirobbanása következtében több ezer, munkáját elvesztő embernek biztosítottak megélhetést a futárcégek: a Wolt csapatához a tavaly március óta eltelt 12 hónap során több mint 20 ezren jelentkeztek futárnak, a jelentkezőknek pedig több mint a negyede azóta már teljesítette is első kiszállítását. 

Ráadásul most már nemcsak az ebédünkről, hanem a bevásárlásunkról is gondoskodik az alkalmazás: többek között olyan bolygóbarát üzletekből is rendelhetünk környezetbarát kozmetikumokat, tisztítószereket vagy élelmiszereket, mint a Mimbre zero waste drogéria, a NekedTerem, vagy éppen a Lush, de hamarosan két csomagolásmentes bolt kínálata is elérhető lesz a Wolton keresztül – a könnyebb kiszállítás érdekében papírba csomagolva.

Mit tehetünk mi, hogy bolygóbarátabbá tegyük a rendelésünket?

Ahogy a vásárlásaink során mindig, az ételrendelés kapcsán is rengeteget tehetünk hozzá mi, vásárlók a cégek erőfeszítéseihez.

1. Együtt még finomabb

Mielőtt a telefonodért nyúlnál, kérdezd meg a munkatársaidat, lakótársaidat vagy akár szomszédaidat, ők is éhesek-e, és ha igen, rendeljetek közösen, egy helyről! Így nemcsak a szállítási költség csökken, hanem az ételek is egy úttal, kevesebb károsanyag-kibocsátással jutnak el hozzátok. Társaságban pedig az étel is jobban ízlik!

Pro tipp: a Wolt applikációban már van egy ‘csoportos rendelés’ funkció is, amivel akár egy tucat éhes szájat is jól lakathattok, egyetlen kiszállítással. Ezeket sokszor inkább autós futárok szállítják ki, de a partnerek között már van néhány teherbringás futár is, akik ilyenkor örömmel használják ki a cargo nyújtotta lehetőségeket.

2. Minden falatja kincs

Még ha farkaséhes is vagy, akkor is figyelj arra, hogy csak annyit rendelj, amennyit biztosan meg tudsz enni, hogy véletlenül se kelljen kidobni a megmaradt ételt. Ha mégis marad egy kicsi, tedd el másnapra, fagyaszd le, vagy akár készíts belőle valamilyen új fogást! Egy finom rizottó például tökéletes reinkarnációja az előző napi rizs köretnek.

3. Éljenek a növények!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy húsfogyasztásunk csökkentése milyen fontos része a bolygóbarát étrendnek. Ha egy finom vegán vagy vega ebéddel kényezteted magad, nemcsak te laksz jól és érzed majd magad könnyebben, hanem rengeteg vizet, nyersanyagot, energiát és károsanyag-kibocsátást is megspórolsz. Ezt teheted kis lépésekben is: már heti 1-2 húsmentes nap is sokat számít!

4. Lokális finomságok

Ha teheted, rendeléseddel támogasd az elmúlt évben nehéz helyzetbe került, hazai vendéglátóhelyeket. Illetve brazil marha, afrikai hal, egzotikus gyümölcsök vagy éppen dél-amerikai gabonák helyett lehetőleg helyi alapanyagokból készült fogásokat rendelj – ezzel nemcsak a hazai vállalkozásokat segíted, hanem az alapanyagok útját is lerövidíted

5. Az évszak szépségei

A lokalitás mellett fontos a szezonalitás is: sok vendéglátóhely étlapja változik az évszaknak megfelelően, illetve a napi menüt is gyakran az éppen elérhető termények függvényében alakítják. Az idényzöldségek és -gyümölcsök pedig egészségesebbek és a környezetet sem terhelik annyira, hiszen a közelünkben, természetes körülmények között tudnak növekedni

6. Használd újra!

A csomagolóanyagok közül amiket tudsz, igyekezz többször felhasználni: a tiszta papírzacskó és ételhordó doboz még jó szolgálatot tesznek, ha legközelebb bevásárolni mész vagy elvitelre kérsz ételt valahol, de számtalan más kreatív módon felhasználhatod még őket. Az evőpálcikák pedig tökéletesek arra, hogy növényt támassz ki velük, festéket vagy házi kencét keverj össze, esetleg kihalászd a pirítóba szorult kenyeret.

7. Szelektálj megfelelően!

Amiket már nem tudsz újra felhasználni, gyűjtsd szelektíven: a tiszta papír mehet a papír szelektívbe, a zsíros viszont a kommunálisba. A műanyagok közül az 1, 2, 4 és 5 jelölésűek, illetve alufólia tisztára mosva a műanyag szelektívbe kerüljenek, de a 6 és 7-esnek, műanyaggal bevont papírnak, folpacknak a kommunális kukában a helyük. A fa evőeszköz viszont mehet a komposztba!

8. Fejezd ki a hálád!

Végül, de nem utolsó sorban: ne felejtsd el meghálálni a vendéglátósok kemény munkáját, vagy éppen a különleges kérések teljesítését egy-egy kedves visszajelzéssel – főleg ezután a nehéz, bizonytalan év után. A futárok erőfeszítéseit pedig borravalóval és néhány kedves szóval értékelheted, hiszen ők süvítő szélben, szakadó esőben és tikkasztó hőségben is azért dolgoznak, hogy minél előbb kézhez kapd a finomabbnál finomabb falatokat.

És hogy az éttermek mit tehetnek? 

A Wolt és a felhasználók erőfeszítésein túl sok múlik a vendéglátóhelyek törekvésein is: hamarosan bemutatjuk azt is, ezek mik lehetnek! Kövesd figyelemmel az oldalunkat az elkövetkező három hétben, ugyanis a Woltnak hála, összesen tizenkét éttermet fogunk tesztelni az applikáción keresztül, és részletes ajánlókban, fotókkal és tapasztalatokkal mutatjuk be a kóstolt finomságokat és vendéglátóhelyeket – kifejezetten zöld jellemzőkre fókuszálva. Mi már eddzük az ízlelőbimbóinkat és izgatottan várjuk a tesztelést – velünk tartasz te is? 

Ha pedig szeretnél ehhez hasonló zöld tippeket, híreket kapni, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, a Bolygóbarátok Társaságához, kövess minket Instagramon és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Vélemények

A ráérős brunchtól a fejedelmi mezzékig: tudatos hedonizmus a hétvégére - Green Guide Budapest

2021.08.19.

[…] negyedik, befejező része, melyet a Wolt csapatával közösen készítettünk. Az első részben azt jártuk körbe, mit tesz a Wolt, és mit tehetünk mi, felhasználók annak érdekében, hogy […]

A vegán hamburgertől a tökéletes falafelig: street food rendelés bolygóbarát módon - Green Guide Budapest

2021.08.11.

[…] barter együttműködés harmadik része, melyet a Wolt csapatával közösen készítettünk. Az első részben azt jártuk körbe, mit tesz a Wolt, és mit tehetünk mi, felhasználók annak érdekében, hogy […]

Menüzz zölden: 4 napi menü, amivel vegánok és húsevők is jóllaknak - Green Guide Budapest

2021.08.05.

[…] barter együttműködés második része, melyet a Wolt csapatával közösen készítettünk. Az első részben azt jártuk körbe, mit tesz a Wolt, és mit tehetünk mi, felhasználók annak érdekében, hogy […]

Írd meg a véleményed