Zöld filmajánló I. – Bolygónkra leselkedő veszélyek, és amit ezek ellen tehetünk

Szöveg: Konkoly Niki
Kiemelt kép: Markus Spiske / Unsplash

A tudatos életmód kialakításának egyik első fontos lépése, hogy minél többet tanuljunk azokról a globális problémákról, melyek bolygónkat fenyegetik – hogy aztán tudjunk ezek ellen tenni. Ebben segítségünkre szolgálhatnak azok a fantasztikus dokumentumfilmek, melyek a klímaváltozás különböző veszélyeit mutatják be – ezek közül fogunk többet is bemutatni nektek, különböző témákban.

A félelemkeltés helyett azonban ezzel arra szeretnénk továbbra is ösztönözni mindenkit, hogy tudatosan, lépésről lépésre változtasson az életmódján, hogy minél tovább, egészségben, biztonságban élvezhessük a bolygónk adta lehetőségeket – a világ minden táján.

Az első részben globálisan foglalkozunk a klímaváltozással, és az elmúlt évek néhány legnépszerűbb filmje közül csemegézünk. Amennyiben csak lehet, ingyenesen elérhető, magyar szinkronos/feliratos filmek linkjét osztjuk meg. Lássuk őket!

1. Climate Change – The Facts

Sir David Attenborough ebben a filmben részletesen körbejárja a klímaváltozás azon veszélyeit, melyekkel már most szembe kell néznünk, illetve a jövőre vonatkozó fenyegető jóslatokat, de olyan lehetőségekről is beszél, melyekkel megelőzhetjük a katasztrófát – radikális politikai, társadalmi és kulturális változtatások bevezetésével. A filmet itt láthatod, magyar nyelven.

2. Özönvíz előtt (Before the Flood)

Hollywood egyik meghatározó környezetvédelmi aktivistája, Leonardo DiCaprio kétéves kutatásának gyümölcse ez a film, melyben megrázó képsorokon keresztül mutatja be Szumátrától Kanadáig, mekkora pusztítást képes véghezvinni az ember. Legyen szó az esőerdők felégetéséről vagy olajhomok-bányászatról, helyi, a problámát saját bőrükön érző emberekkel készített interjúkon keresztül tárja fel a klímaváltozás komplex problémáját, miközben utánajár annak, hogyan lehetne mérsékelni a problémát. Ezen a linken már nézheted is, magyar szinkronnal.

3. Otthonunk (Home)

Yann Arthus-Bertrand 2009-es filmje csodálatos légi felvételeken keresztül mutatja be a Föld ökoszisztémáját, majd kalauzol el minket a világ több mint 50 országába, testközelből bemutatva a környezetszennyezés és a pazarló társadalmi dinamikák okozta károkat, végül pedig olyan technológiai innovációkat, melyekkel megfékezhető (lenne) a pusztítás. Magyar szinkronnal megtalálod itt.

4. David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (A Life on Our Planet)

“Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.”

David Attenborough

Kezdi a 94 éves Sir Attenborough a filmet, mely lélegzetelállító felvételekkel mutatja be bolygónk valaha volt sokszínűségét és biodiverzitását, úgy, ahogy a narrátor azt megismerte még fiatalkorában. A Föld evolúciójának ismertetése után azt is elmondja, hol fordultak rossz irányba a dolgok – és hogy mit tehetünk, hogy megállítsuk a pusztulást.

5. Zac Efronnal a Föld körül (Down to Earth with Zac Efron)

A Netflixen 2020 nyarán debütált, magyar felirattal is elérhető minisorozat során 10 epizód alatt 10 különböző országba kalauzol el minket Zac és utazótársa, Darin Olien egészség-guru. Nemcsak gyönyörű tájakat csodálnak meg és izgalmas helyi ételeket kóstolnak, hanem különböző fenntarható megoldásokkal és alternatívákkal ismerkednek. Megnézhetjük például, hogyan alakítják át a termálvizek gőzét geotermikus energiává Izlandon, vagy hogy mit tesz Párizs azért, hogy felvegye a harcot az eldobható műanyagflakonokkal.

Elsőre kicsit szkeptikus voltam, hiszen temérdek más szakértő van, akit a jóképű színész helyett választhattak volna a szerepre, de kellemeset csalódtam. Zac és Darin viccelődése pont annyira teszi komolytalanná a műsort, hogy az elhangzott érdekességek és tényadatok könnyen befogadhatóak legyenek. És ki tudja, talán azzal, hogy egy ismert celeb adta az arcát a sorozathoz, nagyobb közönséghez juthatnak el a fontos üzenetek, mint egy átlagos dokumentumfilm esetén.

Kihagytunk valamit a listáról? Írjátok meg nekünk kommentben!

Ha tetszett ez a rész, Zöld Filmajánlónk második részét itt olvashatjátok – Állatok a tányérunkon című gyűjtésünkben a veganizmussal kapcsolatos dokumentumfilmeket szedtük össze.

Ha pedig szeretnétek ehhez hasonló ajánlókat, illetve a környezettudatos életmóddal kapcsolatos tippeket olvasni, csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, és iratkozzatok fel hírlevelünkre:

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük